Suceava este considerată Lombardia de România. Situația din acest oraș a fost una dintre cele mai tragice. În Suceava există cel mai mare focar de coronavirus din țara noastră. Numărul cazurilor de infectare de aici reprezintă aproape un sfert din numărul total de îmbolnăviri și haosul continuă să persiste în această zonă. Nelu Tătaru vorbește despre ce se petrece în Suceava și despre cum arăta în momentul în care a mers acolo pentru investigații.
Nelu Tătaru, fostul secretar de stat la Ministerul Sănătății, a fost numit în funcția de Ministru al Sănătății la începutul crizei de coronavirus. Acesta a mers la Suceava pentru a vedea ce se petrece în locul în care tot mai multe cazuri continuau să apară și unde spitalele dădeau dovadă de lipsa de pregătire. S-a confruntat aici cu o gestionare slabă a situației. Personalul medical era debusolat de situație; doar 10% din medici se aflau la spitalul din Suceava.
„Cei care trebuiau să acorde asistență medicală erau cei mai dezorientați. O autoritate locală care, deși nu era infectată, se alfa în izolare la domiciliu; un DSP care nu mai exista și niște anchete epidemiologice care se opriseră undeva, cândva; un stadiu al testărilor pe care nu îl cunoștea nimeni.”, a declarat ministrul.
La nivelul comunității din Suceava, Nelu Tătaru a declarat că în Suceava a fost o transmitere comunitară necontrolată: diaspora s-a întors în țară; au fost susținute numeroase adunări religioase, participări extinse. Toate acestea s-au îndreptat către sistemul medical, lipsit de echipamente de protecție și pregătirea necesară, ceea ce a dus la criza de astăzi. Ministrul declară că a fost dezamăgit de deznădejdea personalului medical. Acesta se confrunta atât cu nesiguranța profesională, cât și cea legată de starea de sănătate.
„A fost un moment în care mi am văzut colegii la pământ. Am crezut din tot sufletul că trebuie să fac ceva. Atunci am început evaluările mele în teritoriu. Mi-am dat seama că tot ce vedeam de la nivel central, toate raportările, erau strict niște raportări. Viața în teritoriu este alta.”, a adăugat Nelu Tătaru.