Știri
Noi probleme la centrala nucleară de la Cernavodă, la Unitatea 2
Noi probleme la centrala nucleară de la Cernavodă, anunțate în această dimineață de cel care operează această centrală.
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic naţional joi dimineaţă, ca urmare a unei disfuncţionalităţi la un sistem electric, a anunţat Nuclearelectrica, operatorul centralei.
Compania precizează că este vorba despre partea clasică a centralei, nu de cea nucleară.
„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii.
Nu există o legatură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018.
Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat, fără impact asupra securităţii nucleare”, au explicat oficialii producătorului de energie.
Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurator, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile, se mai arată în comunicat.
Duminică, compania anunţa reducerea la 55% a puterii Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.
De asemenea, tot duminică, unitatea 1 a fost oprită şi ea controlat pentru o perioadă de aproximativ 48 de ore, ca urmare a unei defecţiuni la unul dintre sistemele de proces ale centralei.
Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă generează aproximativ 20% din producţia naţională de energie, având o putere de câte 700 de MW fiecare.
Centrala Nucleară de la Cernavodă este unica din România.
În prezent (2011) funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării.
Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 , conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri normali din luna septembrie 2007.
Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. Apa grea, folosită drept moderator, este produsă la ROMAG PROD Drobeta-Turnu Severin.
În mod cu totul exceptional, când nivelul Dunării scade mult, iar apa de răcire nu mai poate fi pompată în instalațiile de răcire, reactoarele trebuie oprite.
Citește și: Alertă la Cernavodă! Unitatea 1, închisă 48 de ore, iar al doilea reactor s-a defectat și el