Connect with us
Noua listă a țărilor din zona galbenă. Dacă vii din aceste state trebuie să stai în caratină

Știri

Noua listă a țărilor din zona galbenă. Dacă vii din aceste state trebuie să stai în caratină

A fost publicată noua listă a țărilor din zona galbenă. România întroduce din 27 iulie 44 de țări în această zonă. Oricine ajunge pe teritoriul țării noastre din aceste state va trebui să stea în carantină 14 zile, potrivit air24.ro

Noua listă a țărilor din zona galbenă. Dacă vii din aceste state trebuie să stai în caratină

Potrivit noii legi, carantinarea unei persoane poate fi instituită doar pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz. Carantina poate fi instituită la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţa aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special desemnat de către autorități.

În carantină intră cei care au intrat în contact direct cu o persoană confirmată cu o boală contagioasă, dar și cei care vin dintr-o călătorie internațională din statele care se află în zona galbenă (au risc epidemiologic ridicat) și au drept de intrare pe teritoriul național: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin. 2, lit a)-l).

Lista țărilor din zona Galbenă, valabilă din 27 iulie

 

Dacă o persoană refuză să rămâmă în carantină sau dacă încalcă măsură carantinei, deși iniţial a consimţit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubaţie a bolii în cauză. Măsură încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte, dacă persoana vizată este confirmată că fiind deja infectată caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Este de precizat și faptul că măsura carantinei poate fi atacată în instanță dacă persoana în cauza consideră că i-au fost încălcate drepturile prin exercitarea acestei măsuri. Judecarea cauzei se va face în cel mult 24 d eore de la sesizare.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top