Obama şi-a început cu o serie de incidente ultima vizită în calitate de comandant suprem în Asia

04.09.2016
Obama şi-a început cu o serie de incidente ultima vizită în calitate de comandant suprem în Asia

Preşedintele Barack Obama spera la un start fără probleme a ultimei sale vizite în calitate de comandant suprem în Asia, însă lucrurile nu au stat tocmai aşa, scrie The Associated Press.

O confruntare între o consilieră de la Casa Albă şi un oficial chinez şi alte mici incidente diplomatice au avut loc după ce Air Force One a aterizat la Hangzhou, unde are loc summitul G20.

Prima dificultate – nu exita o scară pe care Obama să coboare din avion pe covorul roşu, Preşedintele a folosit altă ieşire, scrie news.ro

Pe pistă, o ceartă a izbucnit între o consilieră prezidenţială şi un oficial chinez, care a cerut ca a cerut ca jurnaliştilor care-l însoţeau pe Obama să nu li se permită să se apropie de el. Ar fi o încălcare a tradiţiei respectate de fiecare dată când şeful statului american soseşte într-o ţară străină.

Când oficialul de la Casă Albă a insistat că americanii stabilesc regulile în ceea ce-l priveşte pe liderul lor, omologul ei chinez i-a întors spatele.

„Asta este ţara noastră!. Este aeroportul nostru!”, a strigat oficialul chinez.

De asemenea, un oficial chinez a încercat să o ţină pe consiliera pe probleme de securitate a lui Obama Susan Rice departe de şeful ei.

Rice a părut mai mult decât amuzată de incident, când a fost întrebată despre incident de un reporter.

„Au făcut lucruri care nu au fost anticipate”, i-a răspuns ea.

Mai târziu, doi oficiali chinezi, dintre care unul era însărcinat să ajute delegaţia americană, a fost necesar să fie despărţiţi fizic, după ce au încercat să se lovească unul pe celălalt, în afara unui eveniment.