Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în rândul românilor. Deși numărul de cazuri nu a izbucnit încă după sărbătorile pascale, specialiștii se așteaptă la un nou val de infectări după 1 mai, dacă oamenii nu vor respecta restricțiile impuse de autorități. Se vorbește, totuși, de o relaxare a măsurilor după 15 mai. Dacă situația va evolua spre bine, starea de urgență ar urma să fie ridicată. Astfel, o serie de restricții ar putea fi impuse de la 15 mai.
Autoritățile au declarat că românii nu pot reveni acum la viața de dinainte de pandemie, însă unele restricții impuse vor fi relaxate treptat după 15 mai. În schimb, alte măsuri vor fi impuse, în funcție de situație.
Astfel, măștile vor deveni obligatorii pentru români din 15 mai, în spațiile publice închise și mijloacele de transport în comun. Autoritățile s-au gândit și la unele situații speciale. Astfel, președintele a anunțat că Guvernul va căuta soluţii pentru ca persoanele cu venituri reduse să poată beneficia de măşti în mod gratuit.
Încă vor fi interzise adunările cu mai mult de 3 persoane. De altfel, marile evenimente, festivaluri vor fi anulate, pentru că riscul de îmbolnăvire ar fi mare și nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc. Competițiile sportive ar putea fi reluate, însă fără spectatori.
Deplasarea va fi restricționată. Cei care vor călători în afara localității din care provin vor trebui să aibă un motiv bine întemeiat. De asemenea, în majoritatea instituțiilor va fi monitorizată starea de sănătate a oamenilor. Le va fi luată temperatura.
Restaurantele, cafenelele și mall-urile nu vor fi deschise după 15 mai, pentru că riscul ar fi prea mare.
După data de 15 mai, primele deschise ar putea fi cabinetele stomatologice. Premierul ar fi declarat că sunt mulţi oameni care au urgențe dentare. De altfel, medicii susțin că sunt pregătiți să-și reia activitatea și să respecte măsurile de protecție necesare. Erau deja obişnuiţi să poarte mănuşi, măşti, viziere şi să folosească dezinfectant. Sălile de așteptare nu vor mai exista. Medicii vor fi obligați să-și stabilească programările la o distanță de 30 de minute. În acest fel, vor avea timp să dezinfecteze spațiul de lucru, iar pacienții nu vor intra în contact.
Vor fi deschise saloanele de înfrumusețare, însă vor fi respectate anumite condiții. Proprietarii asigură că vor lua toate măsurile necesare, precum: despărțitoare de plexiglas, viziere, mănuși și măști de protecție. Sălile de așteptare vor fi desființate, iar salonul va fi dezinfectat constant.
Și parcurile și bazele sportive ar putea fi deschise. Astfel, oamenii vor putea să iasă afară și să facă mișcare individual. Adunările de persoane, sporturile de echipă vor fi în continuare interzise.
Autoritățile ar putea să nu ia în calcul relaxarea măsurilor pentru zonele carantinate. Acestea ar rămâne la fel de bine supravegheate. Decizia ridicării carantinei aparține specialiștilor. În momentul în care aceștia consideră că răspândirea pandemiei în zonele grav afectate a fost limitată, doar atunci carantina va fi ridicată.
Activitatea școlară se va desfășura în continuare în mediul online. Elevii care nu au acces la internet sau mijloace utilizate pentru a participa la cursuri, vor intra în atenția Ministerului Învățământului, care va lua măsuri. Examenele naționale și bacalaureatul vor fi susținute la datele deja stabilite. Elevii din anii terminali vor putea beneficia de pregătire alături de cadrele didactice din 2 iunie. Participarea la pregătire este opțională.