Ordonanța Militară 10: Program ieșirea din casă persoane peste 65 de ani

27.04.2020
Ordonanța Militară 10: Program ieșirea din casă persoane peste 65 de ani

Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi, 27 aprilie, o conferință de presă în care a anunțat noile măsuri adoptate. În urma ședinței de la ora 12:00 de la Palatul Cotroceni, au fost luată o serie de hotărâri  care vor fi incluse în Ordonanța Militară 10. Printre acestea, a fost discutată și situația celor cu vârste de peste 65 de ani. Astfel, a fost modificat programul în care le este permisă deplasarea în spațiile publice.

Ordonanța Militară 10: Program ieșirea din casă persoane peste 65 de ani

Acest subiect a fost în atenția autorităților în ultima vreme. Vârstnicii s-au plâns că cele două ore în care le era permisă părăsirea domiciliului în scopul asigurării bunurilor de bază nu erau suficiente. În plus, perioada aceea din zi era nefavorabilă în special acum, când temperaturile au început să crească. Sănătatea celor vizați de această măsură ar fi putut fi pusă în pericol.

În acest sens, Klaus Iohannis a anunțat că au fost stabilite două intervale noi de timp. Astfel, cei cu vârste de peste 65 de ani vor putea ieși din casă atât în primele ore ale dimineții, cât și seara. Aceștia vor fi obligați, în continuare, să poarte asupra lor declarația pe propria răspundere. Până la 15 mai, ea va fi obligatorie. Abia atunci va fi ridicată această măsură, iar toți oamenii se vor putea deplasa liber.

„Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt; începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție 2 intervale zilnice: dimineața, de la ora 7 până la ora 11 și seara de la ora 19 până la ora 22. Vor putea să iasă din casă fie pentru cumpărături, fie pentru a face mișcare în jurul casei.”, a declarat Iohannis.