Connect with us
Augustin Zegrean atacă decizia de revocare a șefei DNA dată de CCR

Politic

Augustin Zegrean atacă decizia de revocare a șefei DNA dată de CCR

Augustin Zegrean este surprins că în motivarea deciziei CCR în cazul şefei DNA se spune că eliberarea din funcţie este la discreţia ministrului Justiţiei. Declarația fostului președinte al Curții Constituționale Române a venit la scurt timp publicarea motivării.

„Mă surprinde că în motivarea deciziei se spune că eliberarea din funcţie e la discreţia ministrului Justiţiei. Noi suntem într-un regim constituţional, nu într-un regim discreţionar.

Nimic nu e la discreţia nimănui, nu face cine ce vrea în ţara asta şi mă mir că CCR a făcut o astfel de precizare sau altfel de motivare, mai mult, articolul 109 din Constituţie, pe care ei îl invocă aici, nu are nicio legătură cu minuta pe care au pronunţat-o”, a spus Zegrean.

Augustin Zegrean a menţionat că, dacă şeful statului a aprobat numirea, tot el trebuie să aprobe şi retragerea din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Augustin Zegrean nu e de acord cu decizia CCR

„Procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi e prevăzută în lege şi pe procedura aceea scrie că propunerea aparţine ministrului Justiţiei. Acesta are nevoie de un aviz consultativ din partea Secţiei de procurori de la CSM, dar în situaţia de faţă procurorii de la CSM au dat în unanimitate aviz negativ referitor la motivele invocate în solicitarea ministrului Justiţiei, arătând că nu sunt de natură a duce la înlăturarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, iar preşedintele este cel care dispune, pentru că el semnează, deci, până când preşedintele nu semnează numirea în funcţie, procurorul nu intră în executarea mandatului. 

Citește și Laura Codruța Kovesi trebuie revocată de îndată. CCR a publicat motivarea

Juriştii ştiu asta despre un principiu care spune că o procedură din aceasta are şi o cale inversă, principiul simetriei juridice (…) dacă preşedintele a aprobat numirea, tot el trebuie să aprobe şi retragerea, deci nu este corect ce spun ei că e la discreţia ministrului Justiţiei”, a adăugat Zegrean.

CCR a publicat astăzi motivarea revocării din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top