Politic

Dacian Cioloș și-a prezentat bilanțul: A scăzut numărul șomerilor, pensiile și salariile au crescut

Dacian Cioloș a făcut declarații în ultima zi a mandatului său de premier. El a făcut bilanțul guvernării tehnocrate.

Iată declarațiile lui Cioloș

Este ultima mea intervenție în calitate de prim-ministru. Voi face un scurt bilanț. Aș vrea să pornim de la punctul de început, să reamintim în ce context s-a instalat acest guvern. A apărut într-un context social și politic excepțional, după manifestări de stradă și demisia guvernului Ponta. Am beneficiat de o susținere politică relativ volatilă în Parlament, ceea ce a îngreunat unele decizii.

Așteptările au fost mari, presiunile au fost mari, unele partide se așteptau ca acest Guvern să se ocupe de administrarea treburilor curente ale țării.

Vă amintesc crizele prin care am trecut la Sănătate și n-au fost abordate frontal atunci când a trebuit. În Educație, vă amintiți discuțiile legate de calitatea doctoratelor, legate de incapacitatea sistemului de a le rezolva efectiv. Au fost și problemele legate de șomajul cronic coroborate cu problemele de sărăcie din zonele defavorizate.

În domeniul Mediului, o problemă acută care continuă să aibă neovie de soluții este legată de tăierile ilegale de păduri. NU aveam cum să ne limităm doar la administrarea treburilor curente. Am fost împinși de aceste realități să abordăm aceste lucruri forntal și să începem unele reforme.

Bilanțul Guvernului Cioloș

Am spus că vom încerca să venim cu un alt mod de a guverna, bazat pe transparență și dialog. Am transaprentizat actul guvernamental, de la pregătirea actelor normative până la ordonanțe de urgență, am transparentizat și actul de decizie guvernamental, am creat platforme de consultare publică, am creat registrul unic al transparenței intereselor. Am declanșat și un proiect de debirocratizare

Ne-am asumat asumarea unor alegeri corecte și transparente. Am folosit sistemul împotriva votului multiplu și sistemul de supraveghere video.

Am promis că vom vehgea la independența justiției. Vreau să vă amintesc că am finalizat strategia națională anticorupție până în anul 2020 și sper ca viitorul Guvern sa il pună in aplicare.

Am dorit să continuăm trendul ascendent econimic al României și prin asigurarea stabilității bugetului  într-un an electoral. Suntem într-o situație cu o creștere economică de 5%, cea mai mare din UE. Cred că măsurile pe care le-am luat în acest an au stimulat încrederea investitorilor în România. Am crescut numărul de locuri de muncă, inclusiv în sectorul privat. A scăzut numărul șomerilor cu peste 90.000 de locuri.

Am avut un nivel minim al costurilor de finanțare externă. Creșterea economică a avut un impact pozitiv în buzunarele românilor. Câștigul salarial a crescut cu aproape 13%, chiar și pensiile au crescut în ciuda a ceea ce am văzut la televizor.

Am crescut și salariul minim, cu 200 de lei. Am înțeles că este nevoie de măsuri care să stimuleze crearea de locuri de muncă.

Dacian Cioloș nu exclude o intrare în politică

Nu o exclud, dar nu am luat o decizie. Eu consider că, de la un astfel de nivel de responsabilitate, un prim-ministru face politică într-un anumit fel. Sigur, nu a fost politică partinică pentru că nu am fost înscris într-un partid politic, dar voi căuta să văd modalitatea cea mai eficientă de a-mi valorifica competenţele.

Ei (PNL și USR) ştiu că eu sunt deschis să avem discuţii. În măsura în care eu voi primi invitaţii, nu o să le evit pentru că e util să avem o discuţie legată de modul în care au decurs lucrurile în acest an şi legate de modul în care vor decurge lucrurile şi în viitor. Mă gândesc la cele două partide care au susţinut platforma România 100 şi cred că un proiect politic, indiferent de ce natură, ar trebui să aibă la bază acele valori.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-04T15:25:35+02:00 15:25

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More