Connect with us
Ei sunt salariații care vor primi o zi liberă în plus! Iohannis a promulgat legea

Politic

Ei sunt salariații care vor primi o zi liberă în plus! Iohannis a promulgat legea

Klaus Iohannis a semnat legea pentru o zi liberă dedicată unei anumite categorii de salariați din România. Luni, 7 septembrie, președintele României a promulgat legea privind statutul personalului feroviar, care îi oferă acestuia o zi liberă în plus față de restul românilor.

Ei sunt salariații care vor primi o zi liberă în plus! Iohannis a promulgat legea

Legea privind statutul personalului feroviar din România, prevede, printre altele și o zi liberă dedicată exclusiv lucrătorilor de pe căile ferate. Legea a fost promulgată pe 7 septembrie 2020 și le oferă angajaților din acest domeniu, o zi de odihnă în plus față de restul angajaților din România.

În afară de ziua liberă, legea statutului personalului feroviar mai cuprinde prevederi referitoare la raporturile de muncă, la drepturile și obligațiile acestora, la formarea angajaților și la condițiile de ocupare a funcțiilor. Tot printre prevederi se numără condițiile și modalitățile de eliberare din aceste funcții, de încetare a activității, de pensionare și de acordare a distincțiilor.

Potrivit acestui act, angajații de pe căile ferate se pot pensiona, la cerere, dacă îndeplinesc condițiile privind stagiul minim de cotizare și vârsta standard de pensionare.

Zile libere pentru români în 2021

Conform calendarului, în România avem 15 sărbători legale, adică mai puține decât alte state din Uniunea Europeană. Chiar și așa, românii se bucură din plin de zilele de odihnă oferite de stat, mai ales când se creează punți și rezultă renumitele minivacanțe.

Cei mai norocoși, din acest punct de vedere, sunt bugetarii. Iată care sunt sărbătorile legale pentru anul 2021.

1 ianuarie (vineri) – Anul Nou
2 ianuarie (sâmbătă) – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor României
30 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
1 mai (sâmbătă) – Ziua Muncii
2 mai (duminică) – Paște ortodox
3 mai (luni) – A doua zi de Paște ortodox
1 iunie (marţi) – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii
21 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (duminică) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (marţi) – Sfântul Andrei
1 decembrie (miercuri) – Ziua Marii Uniri
25 decembrie (sâmbătă) – Crăciunul
26 decembrie (duminică) – A doua zi de Crăciunul
 

 

 

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Politic

To Top