Connect with us
Guvernul va cumpăra 70-80.000 de tablete pentru elevi, din cele 250.000 promise

Politic

Guvernul va cumpăra 70-80.000 de tablete pentru elevi, din cele 250.000 promise

Guvernul a anunțat că va achiziționa doar 70-80.000 de tablete pentru elevi, din cele 250.000 promise înainte de începerea anului școlar. De asemenea, premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că va schimba conducerea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, care s-a ocupat de licitația tabletelor.

Guvernul va cumpăra doar 70-80.000 de tablete pentru elevi, din cele 250.000 promise

Premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul va cumpăra aproximativ 70-80.000 de tablete pentru elevi. Inițial, acesta a promis 250.000 de tablete destinate desfășurării cursurilor online. Orban spune că procedura a durat prea mult și a fost în curtea ONAC – Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. El s-a arătat nemulțumit de această situație și a declarat că va schimba conducerea instituției care s-a ocupat de licitație.

„Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC (n.r. – Cornelia Nagy) este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000 de tablete. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a declarat Orban.

Tabletele sunt destinate elevilor pentru activitățile din cadrul școlii online. Premierul Ludovic Orban spune că a prevăzut că ONAC nu va finaliza licitație, și că luni a fost emisă ordonanța de urgență pentru alocarea a 175 de milioane de euro. Banii sunt din fonduri europene și vor merge strict pe cheltuielile pentru deschiderea școlilor. Din cei 175 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru 500.000 de tablete, 50 de milioane de euro sunt pentru măști și dezinfectanți, iar 25 de milioane de euro sunt pentru containere sanitare.

Potrivit lui, orice achiziție a școlilor sau a autorităților locale – tablete, materiale, echipamente de protecție, va fi decontată.

„Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai afirmat Orban.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top