Ministrul Justiției pregătește o lege a grațierii care vizează în jur de 2500 de condamnați

18.01.2017
Ministrul Justiției pregătește o lege a grațierii care vizează în jur de 2500 de condamnați

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că gradul de ocupare în închisori este de 150%, iar Guvernul nu poate construi „peste noapte” penitenciare pentru a acoperi deficitul de 9.000 de locuri, precizând că se poate da o lege a graţierii de care să beneficieze aproximativ 2.300 – 2.500 de condamnaţi care nu au comis fapte grave.

”Ţinând cont de politica penală corentă, putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave, astfel încât, din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, în jur de 2.300 – 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a graţierii”, a declarat ministrul Justiţiei Florin Iordache, la finalul şedinţei Executivului.

Citește și: Klaus Iohannis, la ședința de Guvern de azi: Nu se va pune pe ordinea de zi legea amnistiei și a grațierii

Poziţia Ministerului Justiţiei este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a graţierii, a subliniat Iordache.

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

Ministrul Justiţiei a precizat că unul dintre actele normative vizează graţierea, nu şi amnistia, nefiind incluse şi faptele de corupţie şi faptele grave.

Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Iordache a declarat că cele două acte normative au fost finalizate marţi şi au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate, iar în cursul acestei zile vor fi puse în dezbatere publică.

Proiect de lege – Cine va beneficia de legea grațierii

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.

Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *