Connect with us
Viorica Dăncilă anunță că a trimis Corpul de control al Guvernului la MAI

Politic

Moțiune de Cenzură: Discursul lui Dăncilă – căderea guvernului ar duce la „intrarea României în haos”

Moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă este votată astăzi în parlament 18 iunie 2019. Opoziția susține că are 221 de voturi pentru și mai are nevoie de 12 până la o posibilă victorie. Moțiune de Cenzură împotriva Guvernului Dăncilă – LIVE. Rezultat vot

Principalele declarații făcute de Viorica Dăncilă despre Moțiunea de cenzură

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că e grav că unele partide, semnatare ale moțiunii de cenzură, au anunțat că, dacă aceasta va trece, nu vor să facă parte din formarea unui nou guvern. Premierul îndeamnă parlamentarii să nu voteze moțiunea și să refuze „intrarea României în haos”.

„Aș vrea să fac apel la rațiune și la bun simț. Această moțiune nu vine cu argumente valide și nici nu oferă o soluție pentru problemele țării. Mai grav, avem partide, semnatare ale moțiunii, care au declarat deschis că, în cazul în care moțiunea trece, nu vor participa în viitoarea formulă de guvernare. Și atunci vin și întreb: care e soluția politică a acestei moțiuni și unde e responsabilitatea partidelor care o susțin? Țara are nevoie de stabilitate și de continuitate în lucrurile bune pe care le-am realizat până acum”, a declarat Viorica Dăncilă, în plen.

Premierul a făcut un apel ca parlamentarii să nu voteze moțiunea de cenzură pentru demiterea Cabientului său, pentru ca țara „să nu intre în haos”.

„Am încrederea că și majoritatea parlamentară pe care se bazează actuala guvernare, dar și parlamentarii responsabili din Opoziție, sunt conștienți de acest lucru. Îi îndemn, deci, pe aceștia să nu voteze moțiunea și să refuze intrarea României în haos”, a conchis Dăncilă.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei știri, moțiunea de cenzură depusă de Opoziție la adresa guvernului Dăncilă. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi, din totalul de 465 de parlamentari.

Dăncilă, către opoziție: Vă recomand să puneți moțiunea într-un plic și s-o trimiteți la Cotroceni

Viorica Dăncilă le-a recomandat partidelor din opoziție să pună moțiunea într-un plic și s-o trimită direct la președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Afirmația premierului vine în contextul în care vorbea despre creșterea alocațiilor pentru copii din cauza blocării bugetului de stat.

„Cea mai mare minciună pe care am putut să o citesc în această moțiune este că Guvernul ar fi întârziat majorarea alocațiilor de stat pentru copii. Eu vă recomand să puneți moțiunea într-un plic și să i-o trimiteți domnului președinte, direct la Cotroceni. Pentru că întârzierea majorării alocațiilor a venit din blocarea bugetului de stat. Noi prevăzusem cadrul legal pentru plata alocațiilor majorate de la 1 martie, dar din cauza blocării bugetului, prin sesizarea la Curtea Constituțională, majorarea a trebuit amânată cu o lună de zile. Asta e realitatea simplă, iar oricât vă faceți că nu o vedeți, oamenii o văd și o înțeleg”, a afirmat Viorica Dăncilă, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Șeful Executivului a adăugat că o altă minciună pe care o promovează opoziția este cea legată de creșterea pensiilor.

„Oaltă minciună pe care o răspândiți și pe care am văzut-o și în textul moțiunii, este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetați cu această mare ipocrizie. Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans față de termenul legal. Înțeleg că vă e greu să pricepeți. E normal, dumneavoastră sunteți cei care ați tăiat veniturile românilor, așadar, nu puteți să înțelegeți creșterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în același an, în iulie 2017 le-am majorat a doua oară, în avans față de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans față de 1 ianuarie 2019. Iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere față de ianuarie 2019, ci o creștere în avans față de ianuarie 2020”, a declarat premierul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a precizat că opoziția admite că e mai bine în actuala guvernare.

„Dincolo însă de aceste mistificări, metafore și sloganuri pe care le folosiți în lipsă de soluții, proiecte și programe, lăsați să se vadă un adevăr de necontestat: admiteți faptul că noi am crescut pensii, salarii și alocații. Atacurile nu sunt că nu ar fi crescut, ci că nu ar fi crescut suficient sau că nu ar fi crescut la timp. Dar până și dumneavoastră admiteți că veniturile românilor au crescut. Vă recomand să vă detașați puțin de jocuri politice și de partizanate. Faceți comparație între moțiunile depuse împotriva guvernului nostru, în care se vorbește despre majorări de venituri și moțiunile depuse împotriva guvernului PNL în care se vorbea de tăieri și de strâns cureaua”, a explicat Dăncilă.

Premierul a mai spus că aceasta este diferența esențială între partidele de la putere și cele din opoziție și anume faptul că „noi creștem venituri, dumneavoastră le tăiați. Noi reducem și eliminăm taxe, dumneavoastră le creșteți și puneți taxe noi. Noi creăm locuri de muncă și reducem șomajul, dumneavoastră desființați locuri de muncă și implicit creșteți șomajul. Noi construim, dumneavoastră demolați”.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei știri, moțiunea de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. La finalul dezbaterii moțiunea va fi votată. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi din totalul de 465 parlamentari.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top