Connect with us
Președintele Klaus Iohannis a apreciat că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o catastrofă pentru democrația românească.

Politic

Președintele Klaus Iohannis, despre legea amnistiei și grațierii: Ar fi o catastrofă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ședința de constituire a noului CSM, că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o catastrofă pentru democrația românească.

El a prezicat că o astfel de lege nu numai că „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni”.

„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că se va opune „cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale” unei astfel de legi.

Citește și: Iohannis a primit scrisoarea. Cine cere gratierea lui Bivolaru

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Klaus Iohannis: Legea amnistiei și grațierii ar scăpa politicienii penali de toate problemele

El i-a transmis noului ministru al Justiției că „speră că nu o va lua în nume personal”, dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.
„Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la „dărâmarea statului drept” şi la apariţia riscului ca „democraţia din România să dispară”.

Șeful statului a lansat un nou atac la adresa lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu. „Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare”, a spus Iohannis.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top