Connect with us
Raluca Turcan decisă să elimine "sporurile anapoda". Ce vor spune bugetarii

Politic

Raluca Turcan decisă să elimine „sporurile anapoda”. Ce vor spune bugetarii

Raluca Turcan a vorbit într-o emisiune TV despre sporurile bugetarilor și despre cele care sunt nejustificate și vor fi eliminate. Ministrul Muncii consideră că o serie de sporuri sunt „anapoda” și vor fi scoase, în timp ce altele vor fi acordate într-o sumă fixă.

Raluca Turcan elimină sporurile anapoda

Ministrul Muncii a spus clar că sporul de calculator și cel de confidențialitate ar trebui să fie eliminate, în timp ce alte sporuri ar trebui acordate în sumă fixă. Raluca Turcan a precizat că România ar putea avea, peste un an, o nouă lege a salarizării care va fi unitară.

„S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio-profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri”, a spus Ministrul Muncii.

Raluca Turcan a spus că nu susține o abordare „heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, pentru că sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult, iar acolo plata se justifică. Totuși ea a spus că acolo unde sunt „sporuri anapoda”, acestea vor fi eliminate. Din punctul ei de vedere, două dintre sporurile care trebuie eliminate sunt sporul de confidențialitate și cel de antenă.

„Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea”, a mai spus Ministrul Muncii.

Potrivit Ministrului Muncii, la acest moment, în România există aproximativ 60.000 de bugetari plătiți cu salariul minim pe economie, spre deosebire de sistemul privat unde sunt aproximativ 1,3 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.

În total sunt peste 50 de tipuri de sporuri care sunt evaluate de către Ministrul Muncii și echipa sa. O parte dintre acestea vor rămâne, o altă parte vor deveni fixe, în timp ce unele vor fi eliminate.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top