Connect with us
Tudorel Toader: „Deciziile Curții Constituționale nu pot fi neglijate”

Politic

Tudorel Toader: „Deciziile Curții Constituționale nu pot fi neglijate”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit vineri, la Iaşi, despre sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Acesta a spus că sunt mulți care sunt condamnați în prima instanță și după aceea sunt achitați.

Ministrul a spus, răspunzând presei, că, din punct de vedere juridic, „mulţi sunt condamnaţi în primă instanţă şi, după aceea, achitaţi sau sunt achitaţi şi, după aceea, în apel, sunt condamnaţi”, adăugând că nu doreşte să comenteze politic subiectul.

Citește și: Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare. Cum arată sentința

„Toţi se află în apel şi există ceea ce toată lumea ştie: prezumţia de nevinovăţie. E adevărat că la unii cu nume mai sonore se pune în discuţii, alţii trec neobservaţi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a menţionat că a aflat de la televizor despre condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Citește și: Comitetul Executiv al PSD se reunește de urgență după condamnarea lui Liviu Dragnea

„Am văzut şi eu „condamnă la…”. Şi atât. Ca să emiţi o părere cât de cât avizată trebuie să cunoşti mai întâi şi motivarea. Măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut.

Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională”, a afirmat ministrul Tudorel Toader.

Tudorel Toader: „Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii ”

El a apreciat, totodată, că „o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul (legii-n.r.) cu decizia Curţii”.

„În momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică. Aici, decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă.

Nu a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare, în sensul că, constituţional – repet, eram judecător – în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau o ordonanţă de urgenţă, nu în orice act normativ indiferent de ierarhia de nivelul lui. Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale„, a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top