Connect with us
Premieră în România. Primul pacient transplantat pulmonar a ieșit din operație

Știri

Premieră în România. Primul pacient transplantat pulmonar a ieșit din operație

Un pacient român a fost transplantat pulmonar astăzi la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. După o intervenție care a durat șapte ore, unitatea sanitară a făcut primul anunț în legătură cu starea sa de sănătate.

Pacientul se află în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă în urma procedurii chirurgicale și a suportat bine operația complexă.

„În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ din Bucureşti.

Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, la ora 1,30, în data de 18 aprilie 2018.

Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obţinut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 9,30, iar prelevarea a început la ora 23,30. Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ de la ora 4,00 până la ora 11,00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni.

(…) Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, echipa medicală l-a avut ca „operator” pe dr. Igor Tudorache – medic român care profesează de mai mulţi ani în străinătate, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”. Echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator au provenit din acelaşi spital.

Primul pacient tranplantat pulmonar era de un an pe lista de așteptare

Reprezentanţii unităţii medicale precizează că pacientul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”.

Este o premieră pentru medicina românească, deoarece astăzi a avut loc primul transplant de plămâni din România. Medicii au anunțat încă din luna octombrie 2017 că sunt pregătiți să facă această intervenție. În prealabil, toate medicamentele și materialele sanitare au fost obținute.

Primul transplant de cap din lume: Acest bărbat va fi decapitat iar capul va fi lipit de un alt corp

 

1 Comment

1 Comment

  1. Nae

    2018-04-18T20:29:26+03:00 at 20:29

    Transplanturi se fac si in Pakistan … si fara doctori pretiosi … sa vedem cit traieste omul pe care s-a facut experimentul !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top