Connect with us
Președintele Klaus Iohannis se întâlnește vineri cu premierul Viorica Dăncilă

Știri

UPDATE: Klaus Iohannis a solicitat demisia premierului Viorica Dăncilă! Reacția PSD, PNL, USR, ALDE și PMP

Preşedintele Klaus Iohannis urma să se întâlnească vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Premierul nu s-a prezentat, iar președintele a susținut o conferință de presă, în care a solicitat demisia acesteia.

UPDATE: Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a reacționat pe Facebook, după ce Iohannis a cerut demisia lui Dăncilă:

Dăncilă trebuie sa plece

Am spus din prima clipă că această mediocritate politică nu trebuia numită premier și nu a ținut nimeni cont de noi. Acum e târziu. Dezastrul abia începe.

În mod categoric, Președintele Iohannis are dreptate. El coordonează politica externă în statul român, iar premierul, indiferent de numele lui, are obligația instituțională de a obține acordul Președintelui în astfel de probleme.

PMP va susține moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. PSD trebuie să plece de la guvernare, pentru că a aruncat țara în haos, iar acum, o izolează pe plan internațional.

UPDATE: Dan Barna (USR) a reacționat după afirmațiile președintelui

„Este o reacție firească și necesară. Suntem în acest punct pentru că purtătorul de interese al lui Liviu Dragnea, respectiv doamna Dăncilă, și-a dovedit incapacitatea majoră de a ocupa poziția de premier al României.

Faptul că, prin decizia ultimelor săptămâni și prin vizita în Israel, au fost aruncate la gunoi 27 de ani de eforturi diplomatice ale României ca stat, arată o incompetență și o incapacitate evidentă de asumare a rolui în care a fost pusă cu mâna de către Liviu Dragnea”, a declarat Barna, la Digi24.

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a reacționat și el după afirmațiile președintelui:

„Președintele nu cunoaște bine care sunt atributele instituționale ale președintelui. Vreau să-i atrag atenția că premierul nu are niciodată nevoie de mandat ca să plece într-o vizită.

Viorica Dăncilă vorbește în numele Guvernului și în numele României. Politic, președintele poate să facă declarații, să deschidă un război cu majoritatea, cu Guvernul, e problema dânsului. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat întotdeauna o poziție de respect față de instituție.

Poate să ceară demisia premierului, cum poate să o facă orice cetățean. Are aceeași valoare, nici mai mare, nici mai mică. Urmărește ceva politic. Președintele face o gravă eroare de apreciere. Vrea să pară ce nu este. Nu poate să controleze prim-ministrul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

UPDATE: PNL a reacționat prin Alina Gorghiu:

Demisia aceasta se concretizează greu în cazul celor PSD, demiterea ar fi mai ușor de realizart, printr-o moțiune de cenzură. Un memorandum care este secret este anunțat în prime-time de Liviu Dragnea. Au indus tensiuni majore prin legea salarizării. Nu țin cont de situația economică.

Vom avea miercuri o ședință în PNL în care vom discuta despre o moțiune de cenzură. Dăncilă nu înțelege că nu guvernează pentru Dragnea.

UPDATE: PSD a reacționat prin afirmațiile lui Florin Iordache de la Digi 24:

Președintele României este în campanie electorală pentru 2019. În calitate de cetățean solicită demisia primului ministru. Constituțional vorbind, doar Parlamentul poate să o demită.

Având o majoritate covîrșitoare în Parlament, nu se poate pune problema demiterii.

Președintele a fost deranjat de vizita de succes pe care a avut-o doamna Dăncilă în Israel. Înțeleg că în perioada următoare va avea loc o ședință comună a guvernelor Romîniei și Israelului.

Acesta a insitat că nu era nevoie de o consultare între președinte și premier privind vizita în Israel.

UPDATE: Declarații Klaus Iohannis:

Vreau doar să repet două lucruri:

Rolul BNR este foarte bine determinat, iar calitatea principală a ei este independența față de voința politică, guvern, alte insituții.

PSD chestionează această indepedență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD.

BNR nu poate fi acaparat politic de PSD și trebuie să rămână independent.

Săptămâna trecută, în guvern, s-a discutat un memorandum secret, pe politică externă.

O mare greșeală. Dacă vorbim de documente secrete în politică externă. Președeintele trebuia să le consulte, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în deciziile CCR, se știe că este nevoie în interesul României de o consultare instituțională între premier și președinte. Autoritățile trebuie să colaboreze loial.

Aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă.

Iohannis a arătat că, pe 29 ianuarie, Dăncilă a depus jurământul, în care a jurat să respecte Constituția și valorile țării.

Asta înseamnă că nu doar că se respectă ad litteram Constituția, ci că se respectă principiul colaborării loiale și deciziile CCR, toate în interesul românilor.

Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, retrag încrederea doamnei Dăncilă.

Doamna Dăncilă nu face față funcției de prim-ministru și vulnerabulizează Guvernul. Solicit demisia doamnei Dăncilă.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă l-a anunțat telefonic pe președintele Klaus Iohannis că nu se va prezenta la întâlnirea de la Palatul Cotroceni programată astăzi. Nu se știe, până acum, de ce nu se va prezenta prim-ministrul la această întrevedere.

Șeful statului va face declarații în jurul orei 11.00

Stire inițială

Luni, Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni „şi pe unii, şi pe alţii”.

„Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni”, a spus şeful statului.

El a susţinut că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”.

Administraţia Prezidenţială a anunţat ulterior că şeful statului a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat.

Miercuri, el s-a întâlnit cu conducerea BNR, iar pentru vineri este programată întrevederea cu prim-ministrul.

„Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Joi, președintele Iohannis a vorbit despre vizita lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă în Israel, fără a fi anunțat.

Citește și: Iohannis: „Dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt Președintele, eu răspund de politica externă”

„Această vizită pe care o face premierul şi se pare şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii – nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel de mandat acolo.

A vorbit, deci, doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare.

Citește și: Replica lui Liviu Dragnea pentru Președinte: „Domnul Iohannis are niște slugi în Parlament și putea să afle”

Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunţe seara târziu înainte de plecare acest lucru, fără să anunţe agenda, fără să se ştie de fapt ce caută acolo. Aşa în vizită turistică poate să plece oricine oricând, dar dacă pleacă persoana care conduce Guvernul ar trebui să se ştie mai multe”, a spus Iohannis, după ce a vizitat Aerostar SA – Grup Industrial Aeronautic Bacău.

El a vorbit şi despre vizita preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în Israel

„În ceea ce priveşte vizita preşedintelui Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo, doar după ce a ajuns acolo. Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că, la revenirea în ţară, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei vor explica ce au făcut acolo.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top