Schimbare de proporţii în Casa Regală a României. Abia acum s-a aflat de această decizie. Şi-a schimbat numele de trei ori în 16 ani. Este vorba despre Radu Duda, soţul Principesei Margareta, fiica cea mare a Majestăţii Sale, Regele Mihai.
În decembrie 2011, Principele Radu a devenit al României Radu.
„Al României-Duda Radu, cu domiciliul în Bucureşti, şos. Dimitrievici Pavel Kiseleff nr. 28, Palatul Elisabeta, sectorul 1, născut la data de 7 iunie 1960 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiul lui Rene-Corneliu şi Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din Al României-Duda în acela de Al României, spre a se numi Al României Radu, scrie pe jurnalistul Cătălin Prisăcariu pe propriul blog.
Primul pas a fost o schimbare de nume din 2001: “Duda Radu, cu domiciliul în București, calea Șerban Vodă (…), sectorul 4, născut la data de 7 iunie 1960 în Iași, județul Iași, fiul lui Rene-Corneliu și Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din Duda în acela de: de Hohenzollern-Veringen Duda, spre a se numi de Hohenzollern-Veringen Duda Radu.”, mai scrie Prisăcariu.
Șapte ani mai târziu, în 2008, o nouă modificare. “Hohenzollern-Veringen-Duda Radu, cu domiciliul în Bucureşti, Palatul Elisabeta, şos. Kiseleff nr. 28, sectorul 1, născut la data de 7 iunie 1960 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiul lui Rene-Corneliu şi Gabriela-Eugenia Duda, solicită schimbarea numelui său de familie din „Hohenzollern-Veringen-Duda“ în acela de „al României-Duda“, spre a se numi: al României-Duda Radu.”, a încheiat jurnalistul.
Citeşte şi Testamentul Regelui Mihai. Ce avere a lăsat în urmă şi cum va fi împărţită
Mihai I a murit lăsând în urmă o avere demnă de un rege. Poporului său, i-a trasmis lecţia iubirii faţă de ţară. Iar pentru urmaşi, a lăsat bunuri şi proprietăţi de peste 60 de milioane de euro.
Toate se vor împărţi între cele cinci fiice ale sale. Majestatea Sa şi-a scris şi testamentul, un document care ar putea răsturna lupta pentru avere, dar despre care avocaţii s-au ferit până acum să facă dezvăluiri.
Au fost odată ca niciodată un Rege, două Castele şi un Regat. În urma Majestăţii Sale, castelele urmează să se împartă frăţeşte. Ionuţ Bonoiu, Forbes România:
“În primul rând, averea Casei Regale constă în cele două domenii, Domeniul de la Săvârşin şi cel de la Sinaia. Vorbim de proprietăţi cu valoare istorică şi acestea sunt foarte greu de evaluat.”
Pe lângă cele două reşedinţe, Mihai I a apucat să recupereze câteva cabane şi proprietăţi în Azuga şi Predeal, trei imobile şi un teren, în Capitală, şi peste 20.000 de hectare de pădure, de care nu a mai apucat să beneficieze.
Cu puţin timp înainte să moară, Regele a chemat în judecată mai multe gărzi forestiere din ţară. Ministerul Apelor şi Pădurilor îi datorează zeci de milioane de lei drept despăgubiri după ce, pe timpul vieţii, Majestatea Sa nu a putut să-şi exploateze pădurile. Ionuţ Bonoiu:
“Evoluţia averii poate fi suprapusă cu evoluţia pieţei imobiliare. A fluctuat undeva între 50, 60 milioane de euro, depăşind şi 100 de milioane de euro.”.
În masa succesorală, intră şi casa din Elveţia, dar şi obiectele personale ale Regelui, valoroase financiar, dar mai ales sentimental. Artin Sarchizian: “Potrivit legii române, dacă există copii, ei nu pot fi înlăturaţi de la moştenire.
Se bucură de ceea ce se numeşte rezervă succesorală.”
Adică indiferent de Testamentul lăsat de Majestatea Sa, fiecare dintre cele cinci fiice ale Regelui are dreptul la cel puţin o zecime din totalul averii. Este posibil ca Margareta, Custodele Coroanei, să primească cel mai mult. Restul membrilor familiei rămân cu amintirile.
Dacă însă Majestatea Sa a specificat în testament ca împărţeala să se facă după legea elveţiană, cele cinci fiice ar putea fi înlăturate de tot de la moştenire. Deocamdată, avocaţii Casei Regale refuză să dea detalii despre testament.
Citeşte şi Prima reacţie a lui Marian Râlea, după ştirea falsă că ar fi murit. Ce spune actorul