Categorii Știri

Procurorul general: „Dosare precum cel al Revoluției sau al violențelor din 10 august vor fi afectate de OUG”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a tras luni un semnal de alarmă în privința situației care va apărea după ce Guvernul Dăncilă va adopta ordonanța de urgență care modifică legile justiției.

Acesta afirmă că toate marile dosare aflate pe rolul Parchetului General vor fi afectate, deoarece una dintre prevederile OUG pe legile justiției vizează eliminarea posibilității delegării procurorilor.

Printre marile dosare pe rol în acest moment sunt și dosarul Revoluției din 1989 sau dosarul violențelor jandarmilor din 10 august. Procurorul Augustin Lazăr a dezvăluit că și aceste dosare vor fi afectate.

Citește și: Viorica Dăncilă: Guvernul va aproba OUG pentru punerea în acord a legilor justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia

„Spre exemplu, în marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte binecunoscute, spre exemplu cele aflate pe rolul secției parchetelor militare, au fost concentrate resursele umane, prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe.

Citește și: Senatorul Șerban Nicolae, despre legile justiției: „Sper să nu aprobe Guvernul”

Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate.

Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susține că dorim să fie finalizate, ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a mai spus Augustin Lazăr.

Duminică, Parchetul General a publicat un punct de vedere privind proiectul ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției în care s-a referit și la aspectul subliniat astăzi de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„Articolul VIII din proiectul de ordonanță de urgență, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanței, procurorii care funcționează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. și D.N.A., precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora dacă indeplinesc condițiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

Arătăm că, atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T..” este mesajul publicat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

foto: hepta.ro.

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More