Protestul taximetriștilor abia a început. Șoferii au venit să susțină ordonanţa Ministerului dezvoltării prin care sunt introduse reguli noi în taximetrie. Mai excat, ministerul vrea să schimbe cadrul legal în care funcționează Uber ţi Taxify.
Manifestaţie violentă în centrul Bucureştiului. Peste 300 de taximetrişti s-au adunat în Piaţa Contituţiei din Capitală. Şoferii de taximetru s-au certat şi îmbrâncit între ei.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care vizează legea taximetriei este în dezbatere publică. Cea mai importantă modificare se referă la sancţionarea şoferilor care fac transport public de persoane sau transport de mărfuri, contra cost, fără autorizaţiile aferente.
Dacă ordonanţa va fi adoptată, aceştia vor putea fi sancţionaţi pe loc, de la prima abatere, cu amendă de până la 5.000 de lei. Astfel, ar fi eliminată din textul legii sintagma „în mod repetat”.
Această modificare ar afecta semnificativ activitatea companiilor de ride sharing, precum Uber şi Taxify.
O altă schimbare importantă propusă de textul OUG este arondarea aplicaţiilor de comenzi taxi la dispeceratele autorizate. Această modificare ar viza aplicații de taxi precum ”Clever Taxi”, pentru că ar impune ca aplicaţiile pentru comenzi taxi să fie „proprietatea exclusivă” a unui dispecerat autorizat.
Avocatul Cristian Bacanu susține că acest proiect de Ordonanță ar fi ilegal, încălcând numeroase directive ale UE. El consideră că serviciile de ride-sharing (Uber, Taxify) și cele de e-hailing (Clever Taxi, Star Taxi) sunt foarte benefice pentru utilizatori.
România ar risca, prin adoptarea acestui proiect, să intre într-o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.
Citește și: Proiect de lege: Uber, Taxify, Clever Taxi ar putea fi interzise
Acest proiect de Ordonanță nu este primul de acest gen. În urmă cu numai câteva luni, Primăria Capitalei a decis retragerea unui proiect similar care ar fi dus la interzicerea aplicațiilor de e-hailing.
Pe cealaltă parte, 69 de parlamentari au depus un proiect de lege pentru reglementarea activității de ridesharing în România. Proiectul are susținere pluripartinică, adică PSD, UDMR și PMP. Acest proiect urmează să fie dezbătut.
Sursă foto – captură DIGI 24