Connect with us
Raed Arafat, anunț înainte de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril: "Se interzic petreceri, aniversări, onomastici"

Știri

Raed Arafat, anunț înaintea sărbătorii Sfinților Mihail și Gavril: „Se interzic petreceri, aniversări, onomastici”

Raed Arafat a organizat vineri, 6 noiembrie, o conferință de presă în care a explicat noile restricții impuse românilor. Acestea vor intra în vigoare începând de luni, 9 noiembrie și vor fi valabile timp de 30 de zile. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că se interzic petrecerile, aniversările și onomasticile. El a vorbit despre limitarea contactului și a mobilității.

Raed Arafat explică noile restricții

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a detaliat astăzi ce presupune fiecare măsură luată pentru limitarea răspândirii virusului. Este vorba despre un set de măsuri anunțate joi, 5 noiembrie 2020, care vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie și vor fi valabile timp de 30 de zile.

În primul rând, Raed Arafat a precizat că au fost adoptate HG și OUG și că noile măsuri ar urma să intre în vigoare de luni.

Portul măștii va fi generalizat, oriunde suntem în spațiul deschis. Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată, a spus Raed Arafat.

Închiderea magazinelor la ora 21.00. Sunt exceptate de la această măsură cei care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.

Carantina de noapte. Deplasările vor fi limitate în intervalul 23-5 pentru că acesta este intervalul în care tinerii ies afară, fac petreceri, a spus Arafat. Sunt excepții, în baza unor documente justificative: deplasările de interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici.

Sunt interzise petrecerile! Anunțul vine cu două zile înainte de una dintre cele mai mari sărbători ale românilor. Pe 8 noiembrie sunt pomeniți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iar peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc ziua numelui. Arafat a precizat că autoritățile nu pot intra în casele românilor ca să verifice dacă respectă regula, dar fac apel la responsabilitatea acestora.

Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor. Excepție fac piețele închise, cu respectarea normelor

A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase – definirea clară se regăsește în legea antifumat. Spațiul închis are un acoperiș și două laturi. Se aplică regula spațiilor închise, atunci, neputând fi tratate ca terase.

Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați.

Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile.

Arafat a făcut apel la înțelegerea populației cu privire la necesitate respectării acestor măsuri.  El a explicat că măsurile au fost luate pentru 30 de zile ca să crească șanșele de a se vedea rezultate – o scădere a numărului de infectări.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top