Connect with us
Raed Arafat a făcut o serie de recomandări populației, în cazul unui cutremur major. Iată ce trebuie să faci în caz de seism.

Știri

Recomandări de la Raed Arafat: Ce să faci în caz de cutremur

Fondatorul SMURD și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a făcut unele recomandări pentru populație, în caz de cutremur, la Teo Live.

„Există aceste recomandări. Grinda nu este sub ușă neapărat, că dacă ușa este pusă într-un perete de rigips nu e bine. Sub grinda de rezistentă poți să stai. Acum având compartimentari cu rigips e posibil să nu fie grindă. Trebuie să știi dacă zonă este sigură. Mai e un aspect la care lumea nu se gândește. Trebuie să te uiți în casă la obiecte. În dormitor nu pui un tablou de 15 kg deasupra capului.

Dulapul, dacă el nu e fixat de perete, poate să cadă peste ține. Sfătuim oamenii să-și fixeze mobilierul. De exemplu, japonezii au o chestie de metal în dulap că să fixeze de perete. Asta înseamnă că riscul să pățești ceva în timpul unui cutremur, riscul este mai mic. Și într-un spital dacă echipamentele nu sunt fixate, nu sunt pe roți, te trezești după un cutremur, chiar dacă clădirea e intactă, echipamentul nu mai funcționează.

Citește și: Scenariu înspăimântător al autorităților. Cum va fi afectată România de un dezastru nuclear sau cutremur puternic

Panica se transmite. Trebuie să înțeleagă lumea că dacă adultul este panicat… Pompierii fac exerciții. Acum chiar analizăm și prin fundația pentru SMURD să achiziționăm un simulator de cutremur. Este o caravană care are sisteme, este simulată o clasă și produce un cutremur de 8 grade. Copiii sunt învățați, pentru ei devine o joacă și va ajuta dacă sunt confruntați cu o situație reală. Sper să rămânem la simulare. Am găsit sisteme care le folosesc în Japonia, în SUA și chiar am intrat în discuții să vedem dacă putem aduce primul sistem în țară. Poți să transformi această clasă de simulare într-o clasă, care să arate impactul.

Anul trecut am lansat aplicația. Acolo, sunt toate aceste recomandări. Noi avem contoare și aplicația este descărcată de peste 100 de mii de oameni. Dar cursurile sunt văzute de câteva mii de oameni. Lumea să descarce aplicația DSU. Aplicația îi permite să primească alerte, știri, ne pot trimite informații. Cel mai important că în aplicație este un șir de recomandări scurte despre cutremure, inundații. Populația dacă vede unul pe zi, în câteva zile le parcurge”, a declarat Raed Arafat.

Recomandările lui Raed Arafat

Raed Arafat a explicat și ce trebuie să faci în scenarii critice.

„Dacă cineva e sub dărâmături cu copilul, amândoi sunt blocați. Ai posibilitatea să suni, dacă telefonul nu merge trebuie să faci zgomot, d-aia sfătuim să ai un fluier la ține, dacă e o țeava să bați, să-ți păstrezi calmul că echipele vor ajunge, dar în situația asta nu ajunge în 5 minute.

Dacă ești în mașină și e cutremur trebuie să te oprești. Dacă ești pe un pod, există riscul să se rupă. Din cauza asta,  se recomandă calmul și analiza, să te uiți în jurul tău și să te gândești care e soluția cea mai bună.

Închide gazul! Daca esti acasă, închizi gazul, daca gătești închizi aragazul ca e risc de incendiu. Astea sunt lucrurile care trebuie făcute. Dacă apuci, poți să închizi centrala termică. Gazul trebuie închis. Cea mai bună soluție este inchiderea centralizată a acestor utilități”, a spus Arafat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top