Știri
Scenariu înspăimântător al autorităților. Cum va fi afectată România de un dezastru nuclear sau cutremur puternic
Scenariu înspăimântător al autorităților în cazul unui dezastru nuclear sau al unui cutremur puternic în România. În cazul unui accident la centrala nucleară de la Cernavodă, locuitorii de pe o rază de 10 kilometri nu ar putea fi evacuați, iar în cazul unui cutremur puternic doar vestul țării ar scăpa cu daune minore.
Potrivit primul raport de risc pe țară întocmit de autorități, Bucureștiul, Sibiul, Prahova și Buzăul ar fi distruse de un seism puternic. Specialiștii au elaborat și o matrice a dezastrelor naturale care ar putea crea pagube majore în România. În afară de cutremure, inundațiile și seceta sunt alte pericole majore cu care ne-am putea confrunta.
În București, Buzău, Prahova, Galați, Sibiu și Brașov, un cutremur ar cauza prăbușirea multor clădiri și numeroase pierderi de vieți omenești.
Un cutremur major în România ar face zeci de mii de victime
Scopul acestei analize este de a le permite autorităților să cunoască regiunile cele mai vulnerabile și să ia măsurile necesare înainte de producerea unui dezastru. Multe dintre aceste probleme sunt cunoscut de mult timp, însă nu au fost nici acum remediate, scrie stirileprotv.ro.
Raportul vine ca urmare a „posibilității și probabilității de apariție a unui cutremur major în 30-40 de ani, care este o realitate statistică”, notează oficialii în raportul de țară.
Citește și: DIRECTOR INFP: Am aflat cand va fi marele cutremur din ROMANIA
Cea mai mare temere a autorităților este un seism major, care ar cauza zeci de mii de victime. Pe locul doi ca risc se numără inundațiile, iar pe trei secetele.
În calcul a fost luat și riscul unui dezastru nuclear la centrala de la Cernavodă. Scenariul simulat în acest caz arată că peste 30.000 de persoane trăiesc pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei, numită zonă de hazard. În cazul unui accident, evacuarea va fi extrem de dificilă deoarece există doar două căi de ieșire din oraș. Raportul cere găsirea unor măsuri de prevenire și reacție în caz de hazard.
Întocmirea raportului a fost o necesitate pentru ca țara noastră să poată accesa fonduri europene. Acești bani ar urma să fie folosiți și pentru dotarea salvatorilor, care au neapărată nevoie de echipament modern.