Categorii Știri

Registrul de salarizare, finalizat săptămâna asta

După ce parlamentarii au votat suplimentările salariale ale anumitor categorii sociale, Ministerul Muncii anunță că registrul de salarizare va fi finalizat săptămâna aceasta.

Românii vor ști în scurt timp, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, care e situația salariilor din sistemul public și în ce condiții se vor mări și cu cât.

„Nu aveam evidenţa salariaţilor din sistem cu modul în care le sunt făcute salariile. V-am mai spus în urmă cu ceva vreme că am ajuns de la 330.000 de persoane undeva la 700.000 de persoane unde ştim salariile bob cu bob. Săptămâna aceasta avem ultima piesă din acest puzzle în care 26 de ani nu s-a făcut nimic.”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul a mai precizat că nu există schimbări radicale în privința proiectului.

„Pe partea legată de salarizare am constatat că declaraţiile pe care le-am făcut în ultima vreme au început să prindă mai bine. Nu este nimic schimbat. Am spus încă de atunci de când am început să lucrez cu Ministerul Finanţelor Publice. Vom avea un act normativ robust, care se poate aplica.

El este potenţat de contextul electoral. Reperele sunt aceleaşi pe care le-am spus. Pe prognoza de termen mediu a României ne permitem o creştere de 14 miliarde de lei până în 2021.

Dacă faceţi calculul ce înseamnă 2,6 miliarde de lei. La această sumă se adaugă 14 miliarde. Este o creştere de 29,1% a masei salariale în sector şi acest lucru va avea un impact pozitiv şi o creştere. Această creştere de 29-30% este medie e prevăzută pentru sectoarele cele mai puţin privilegiate. Este vorba de autorităţi publice locale, asistenţă socială, cultură şi o parte din zona de armată. Ceea ce este important este că aceste zone vor creşte cu mai mult de 30%. Pot ajunge la 60-70%”, a afirmat Pîslaru, scrie Agerpres.

Ce scrie în registrul de salarizare

„Angajaţii administraţiei publice – funcţionari publici şi personal contractual – vor demonstra marţi, 22 noiembrie 2016, deoarece nu au beneficiat de nicio creştere salarială pe parcursul anului 2016.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul lui Isărescu: Ce pericole ar putea aduce mărirea salariilor

Demonstraţiile sunt multiple. Unele sunt împotriva angajatorilor direcţi care nu s-au implicat în creşterea salarială sau care nu au aplicat corect dispoziţiile OUG 43/2016. Altele vizează Guvernul. Executivul a dus o politică neunitară de creştere salarială. Parlamentul a ignorat în totalitate salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractualt”, închide Pîslaru.

Share
Scris de
Daniel Șuta