Categorii Știri

Risc de avalanșă în Făgăraș

Risc de avalanșă în Făgăraș. Centrul de Prognoză Sibiu a emis miercuri o avertizare de avalanșă valabilă pentru zona Munților Făgăraș. Conform specialiștilor, munții cu altitudini ce trec de 1800m sunt sub avertizare de gradul 3, iar cei mai mici, sub avertizare de gradul 1.

Risc de avalanșă în Făgăraș – restricții pentru turiști

Reprezentanții Salvamont Argeș au eliberat un comunicat în care explică situația. „Stratul de zapadă de la Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărăşan, miercuri, măsoară 92 cm. Peste structurile de placă existente s-au depus deja pâna în 10 cm de zăpadă proaspată. În următoarele 2 zile se vor mai depune circa 15-20 de cm, ceea ce va duce la creşterea riscului de avalanşă cu cel puţin încă o gradaţie.”, explică Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Citește și: Recomandări Poliția Rutieră, pentru cei care se întorc de la munte

Totodată, echipa de Salvamont avertizează turiștii care sunt în aceste stațiuni să nu acceseze diversele trasee montane fără acordul specialiștilor. „Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină. Turiștii trebuie să țină cont că la ora 18:30 este deja întuneric. Orice persoană care urcă pe munte are nevoie de echipament specific (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet. Dat fiind faptul că este iarnă, în rucsac trebuie să existe o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă. De asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!.”, a conchis Ion Sănduloiu.

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More