Connect with us
Risc ridicat de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic).

Știri

Risc ridicat de avalanșe în masivele Bucegi și Făgăraș

Risc ridicat de avalanșe în masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic). Meteorologii sibieni au crescut gradul de alertă de la doi la trei.

În momentul actual, un risc avansat (gradul trei) este prezent la altitudini de peste 1.800 de metrii. Sub această altitudine, gradul de risc este moderat  (gradul doi).

La Bâlea Lac, stratul de zăpadă este de 82 de centimetrii. Doar în ultima zi s-a constatat o creștere de 22 de centimetrii. La Vârful Omu și la Predeal sunt 11 centimetri. La Sinaia sunt 8 centimetri iar la Fundata stratul de zăpadă măsoară 5 centimetrii.

Meteorologii anunță că în următoarele 24 de ore statul de zăpadă poate crește chiar și cu 15 centimetrii.

Accesul la Bâlea Lac, în munții Făgăraș, este imposibil. Potrivit carabinierilor, telecabina a fost oprită din cauza vântului prea puternic.

Risc ridicat de avalanșă în toate văile din Masivul Bucegi

În Masivul Bucegi există un risc ridicat de avalanșe în toate văile. Salvatorii montani le recomandă turiștilor să nu urce pe munte. În zonele în care a viscolit, stratul de zăpadă poate ajunge până la un metru și este instabil.

Șeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, a declarat că în cursul zilei de vineri a nins consistent pe munte iar vântul a viscolit zăpada, potrivit Agerpres. Sub startul proaspăt așternut există însă gheață și se poate aluneca foarte ușor.

Salvamontiștii din Bușteni le recomandă turiştilor care se află în această perioadă în staţiunile din zona Masivului Bucegi să nu urce pe munte. Aceștia le reamintesc turiștilor și că traseele montane sunt închise din cauza condițiilor meteorologice.

Citește și: UPDATE: Cod Galben de intensificări ale vântului. Cod portocaliu de ninsori

Mulți turiști sunt blocați din cauza cantităților mari de zăpadă și a viscolului, pe drumul 67C între Novaci și Rânca. Autoritățile au decis să închidă tronsonul iar cei care au ajuns în zonă zilele trecute, sunt nevoiți să rămână acolo până când drumul va fi pus din nou în funcțiune.

13 județe sunt cuprinse de avertizare de cod portocaliu. Un cod galben de ninsori este în vigoare pentru întreaga țară. Acesta va expira în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2:00.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top