Primarul din Sectorul 3, Robert Negoiță, este suspectat de mai multe infracțiuni în dosarul privind plagiatul din lucrarea sa de doctorat.
Edilului social-democrat i se aduc acuzații de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual şi uz de fals. În acelaşi dosar, coordonatorul lucrării sale de doctorat, Ioan Dascălu, este suspectat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, fals intelectual şi uz de fals, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Robert Negoiţă a fost citat să se prezinte miercuri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile din dosarul privind plagiatul şi faptul că are calitatea de suspect.
Şi Ioan Dascălu, coordonatorul lucrării de doctorat a lui Robert Negoiţă, intitulată intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” şi susţinută în 2012, a fost citat să se prezinte la PICCJ, pentru a lua la cunoştinţă de acuzaţiile aduse în acelaşi dosar, acesta fiind suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Robert Negoiţă a fost, miercuri dimineaţă, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar a plecat după aproximativ zece minute, el spunând că procurorii au început urmărirea penală în cazul său, astfel că are nevoie de un avocat.
Primarul Sectorului 3 a mai fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în 21 septembrie, atunci având calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări legate de faptul că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”. Negoiţă spunea, după audierea sa, că a fost deschis un dosar, dar că nu este vorba de fapte penale.
Dosarul a fost deschis în 4 august, după ce Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 s-a sesizat din oficiu, iar în aceeaşi zi, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea de către PICCJ a dosarului în care se fac cercetări privind posibila încălcare a regimului proprietăţii intelectuale, respectiv a drepturilor de autor, de către Robert Negoiţă.
Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, declara, în 24 iulie, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
Robert Negoiţă a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de „moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care şi-l asumă şi din care a învăţat o lecţie importantă, respective că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă (44 de ani), a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.
Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat pe 30 mai în PressOne. Ea a prezentat, în facsimil, lucrarea lui Negoiţă şi textele din care acesta a copiat – articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.
Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă se intitulează „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” şi, deşi abordează un subiect pur economic, lucrarea a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.