Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a facut o scurta declaratie de presa in urma sedintei CSAT. Seful statului a vorbit despre pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriul tarii noastre si situatia din Turcia dupa tentativa de lovitura de stat.
„Evaluarea noastra este ca summit-ul NATO a fost un succes pentru Romania. Ne-am atins toate obiectivele la Summitul NATO. Dintre deciziile SUMMIT-ului NATO de la Varsovia vreau sa evidentiez cateva.
Primul lucru: prezenta aliata inaintata adaptata pe flancul estic. Aici se incadreaza brigada multinationala, constituita pe teritoriul Romaniei. A doua decizie importanta este declararea Marii Negre fiind similar Marii Baltice si Atlanticului de Nord, regiune de interes strategic pentru alianta. Vom avea o prezenta aliata in regiune la care lucram in perspectiva reuniunii ministrilor Apararii din octombrie.
Update: Panica in Franta! Luare de ostatici intr-o biserica
42 de jurnalisti arestati in Turcia
Al treilea lucru obtinut este declararea capacitatii scutului antiracheta de la Deveselu. Ne-am strans pentru a implementa deciziile care s-au luat la Summit-ul NATO. Vorbim despre asigurarea conditiilor pentru sprijinul statelor gazda, conform standardelor NATO.
Noi suntem statul gazda pentru brigada multinationala si trebuie sa ne pregatim cum se cuvine pentru a veni militarii care vin din alta parte, pentru a-i integra in structura. Demersurile inseamna negocieri pentru a convinge alte state sa trimita militari in brigada multinationala de la noi. (…)
Vom avea, in concluzie, suficienti militari de la mai multi aliati pentru aceasta brigada. Mai in detaliu, am hotarat instituirea unui grup de lucru care se va apuca incepand de maine. Incepand de la clarificarile legislative necesare pana la elaborarea unui calendar pana la fiecare pas ce trebuie facut practic, vom lamuri totul intr-un grup de lucru interinstitutional. Suntem destul de ambitiosi si militarii nostri au propus martie sau aprilie ca si perioada de constituire a acestei brigazi multinationale, adica declararea capacitatii initiale. (…)
Toate demersurile Romaniei vin in sensul aplicarii strategiei nationale de aparare si a consolidarii pozitiei tarii noastre. Pe agenda discutiilor au fost si alte teme de actualitate. Am evaluat situatia din Turcia. Ca membru NATO, Romania e asigurata de asigurarea stabilitatii in regiune si respectarea spiritului democratiei si statului de drept.
Romania s-a pozitionat foarte clar condamnad actiunile impotriva ordinii constitutionale. Turcia ramane un partener strategic al Romaniei si un actor al carui stabilitate si ancorare in setul de valori comune este vitala pentru securitatea regionala. Sunt convins ca partenerii nostri turci sunt constienti de importanta pe care o au in acest sens respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Am discutat si despre Orientul Mijlociu. Am solicitat ca MAE sa elaboreze Consiliului Suprem de Aparare a Tarii un raport despre relatiile Romaniei cu aceasta regiune. In contextul atentatelor din Europa, a fost prezentata o evaluare a starii de securitate a Romaniei. Am fost asigurat de toate institutiile statului ca nu exista in acest moment ratiuni care sa determine necesitatea ridicarii de alerta terorista mai sus de unde se afla acum, la albastru precaut”, a declarat Klaus Iohannis intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.