Connect with us
O noua initiativa legislativa prevede ca romanii si-a putea plati ultimii cinci ani de pensie, fie in transe lunare, fie intr-o singura transa.

Știri

Romanii si-ar putea cumpara ani de pensie

Un nou proiect de lege prevede ca romanii si-ar putea „cumpara” ani de pensie. Concret, intitativa depusa la Camera Deputatilor precede ca persoanele care nu au stagiul de pensie complet si-ar putea plati ultimii 5 ani de munca, astfel incat sa poate beneficia de o indemnizatie intreaga.

Astfel, cei nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.

Pentru realizarea acestui lucru, se va incheia un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Plata ar uram sa se faca fie intr-o singura transa, fie esalonat.

Citeste si: Numarul pensionarilor romani a scazut cu 47.000 in ultimul an, iar pensia medie a crescut cu 5,7%

„Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.

Baza lunara de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarare a Guvernului. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data.

Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data”, se arata in initiativa depusa la Camera Deputatilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top