Connect with us
Anunț important pentru toți românii! Ce alimente vor fi interzise în țara noastră

Sanatate

Anunț important pentru toți românii! Ce alimente vor fi interzise în țara noastră

Anumite alimente ne afectează sănătatea, deși fac parte din meniul nostru destul de des și au un gust plăcut. Le consumăm în cantități mari, însă nu știm ce efecte au asupra organismului nostru și cât de mult rău de pot face. Din aceste motive, în industria alimentară din România va avea loc o mișcare foarte importantă, care va provoca schimbări semnificative prin interzicerea anumitor alimente chiar de anul următor. Proiectul a fost aprobat și urmează să intre în vigoare.

Anunț important pentru toți românii! Ce alimente vor fi interzise în țara noastră

Mai multe alimente pe care românii le consumă în mod frecvent sunt foarte periculoase, drept pentru care autoritățile au decis interzicerea acestora. Este vorba despre despre margarină, produsele semipreparate, de patiserie, chipsurile, supa la plic sau pop-cornul la microunde.

Această măsură a venit după ce proiectul senatorului USR Adrian Wiener, medic de profesie, a trecut de Camera Deputaţilor la data de 28 iulie a acestui an. Proiectul se referă la limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman reducerea cantităţii de „grăsimi rele”, care au efecte nocive pentru sănătatea noastră. Acizii graşi saturaţi sunt consideraţi responsabili pentru 50.000 de decese înregistrate, anual, în Europa. Pot provoca boli cardiovasculare, diabet, cancer, obezitate.

Medicul a explicat de ce a avut această inițiativă, printr-o postare pe contul său oficial de Facebook. Se pare că noul proiect ar putea intra în vigoare de pe 1 aprilie 2021, dacă va fi promulgată de președintele Iohannis. Scopul acestei legi este reducerea riscului de îmbolnăvire a populaţiei cu boli cardiovasculare, România fiind printre primele țări Europene la consumul de acizi trans, conform informațiilor transmise de Wiener. Aproximativ 5000 de Români mor din cauza acestui tip de acizi.

Medicul este mândru de inițiativa sa și crede că este un proiect important, care va aduce beneficii românilor. Cu toate acestea, este de părere că interzicerea alimentelor ar fi trebuit să aibă loc cu mai mult timp în urmă, deoarece acestea au făcut deja multe victime.

„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans.”, a scris senatorul.

În plus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii vor efectua periodic controale pentru aceste produse care pun în pericol viețile oamenilor, pentru a se asigura că legea nu va fi încălcată și că se va ține cont de noile măsuri privind aceste alimente. Atunci când vor fi constatate abateri, produsele alimentare neconforme vor fi scoase din vânzare.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top