Pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, deși a izbucnit de o perioadă bună de timp. Criza sanitară de proporții continuă să facă victime printre oameni și să producă schimbări majore la nivelul mai multor domenii. Situația se agravează din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, mai ales în România, unde cazurile zilnice de infectare cu noul virus al momentului sunt mai multe de 3000. În tot acest timp de la începutul pandemiei, nu a ajuns încă vaccinul anti covid. Despre acest aspect a vorbit Alexandru Rafila, care a explicat când va apărea acesta și ce preț va avea.
Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul anti covid, pe care toată lumea îl așteaptă încă de la începutul pandemiei, dar de care se și tem foarte mulți oameni din diverse motive. Astfel, Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a declarat că vaccinul ar putea apărea până la sfârșitul anului și ar putea costa între 5 euro și 20 de euro.
Rafila a explicat care sunt companiile care se ocupă de realizarea vaccinului împotriva noului virus al momentului. Astfel, este vorba de patru mari companii, AstraZenaca, Sanofi GSK, Moderna și Pfizer, care până în decembrie ar putea realiza mult așteptatul tratament pentru țara noastră. Va fi vorba de cel puțin două doze, cea din urmă având să fie administrată la un interval de 30-60 de zile față de prima.
„Cred că până la sfârșitul anului, vor ieși cel puțin două vaccinuri. Prețul unei doze de vaccin ar putea costa între 5 euro și 20 de euro. Nu este un preț de nesuportat. Cu precizarea că vor fi două doze de vaccin. Al doilea vaccin se va face la un interval de 30-60 de zile.”, a declarat Alexandru Rafila.
Un caz special legat de acest subiect a avut loc de curând. Un spaniol care s-a vaccinat voluntar cu vaccinul aflat în teste la Universitatea Oxford a fost testat pozitiv, la patru luni de când a primit doza anti-COVID-19. Acesta a participat la un test realizat de gigantul farmaceutic AstraZeneca. La experimentele acestei companii mai participă alte 20.000 de persoane din mai multe țări de pe trei continente.
Voluntarii primesc, fără ca ei să știe, fie vaccinul, fie placebo, urmând ca din reacțiile pe care le vor avea, să afle cu ce anume le-a fost administrat. La patru luni de la realizarea vaccinului, bărbatul a contractat virusul și este acum în izolare la domiciliu, asimptomatic, pentru moment. El speră că nu va dezvolta o formă gravă și va scăpa cu bine.