Vaccinarea este unul dintre cele mai discutate subiecte din ultima perioadă, dar și unul extrem de controversat, având în vedere că mulți oameni se tem de vaccinul anti-covid-19. Pentru a evita ca oamenii să ia în seamă toate informațiile false care circulă peste tot în această perioadă, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, oferă informații despre vaccin ori de câte ori are ocazia. Specialistul a vorbit și despre situația în care cineva se vaccinează în timp ce este deja infectat.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-coronavirus, a vorbit, printre altele, și de vaccinarea în timp ce deja o persoană este infectată cu coronavirus, Astfel, el a explicat că o persoană asimptomatică, care nici măcar nu știe că are coronavirus, nu va păți nimic dacă se vaccinează în acea perioadă.
Conform studiilor realizate de Pfizer, compania care a realizat vaccinul, reacțiile adverse ale persoanelor în cauză nu au diferit de cele sănătoase. Persoanele respective au avut un parcurs normal, ca oricine altcineva, iar vaccinarea nu le-a afectat cu nimic starea de sănătate.
“Nu se întâmplă absolut nimic, au fost situaţii similare la persoanele voluntare din studiile clinice de la Pfizer, de pildă, dar şi de la celelalte companii, evoluţia pacientului a fost ca la infecţia naturală, nu au fost probleme de siguranţă, nu au apărut reacţii adverse altele decât la celelalte tipuri de persoane şi practic persoana respectivă a avut parcursul firesc al infecţiei”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.
Valeriu a explicat și ce trebuie făcut dacă cineva se infectează între zodii. Astfel, oamenii aflați în această situație trebuie să aștepte până la vindecare. După o lună, fie se reia schema de vaccinare, fie se administrează doar cea de-a doua doză. Cel mai probabil, se va merge pe schema completă.
Pentru mai multe informații, accesați aici platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19.
Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, în prima fază, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. Prima fază, dedicată personalului medica, s-a desfășurat până la 14 ianuarie și continuă în același timp cu cea de-a doua fază.
Astfel, până la 15 ianuarie, 168.705 cadre medicale se vaccinaseră deja din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare în etapa 1. Înseamnă o proporție de 67,5 la sută.
În prima fază au intrat cadrele medicale care nu au trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2, nu au contraindicații de natură medicală și nu se află în izolare. Cea de-a doua este dedicată persoanelor din categoria de risc, de peste 65 de ani.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-16T15:40:00+02:00 15:40
Acest site foloseste cookies.
Read More