Connect with us
Ce se întâmplă vara cu virusul? Un epidemiolog renumit face precizări importante

Sanatate

Ce se întâmplă vara cu virusul? Un epidemiolog renumit face precizări importante

Toată lumea așteaptă vara în speranța că virusul va dispărea la temperaturi înalte. Un renumit epidemiolog din românia lămurește situația și precizează ce se întâmplă, de fapt, cu noul tip de coronavirus, atunci când este expus la temperaturi ridicate.

Ce se întâmplă vara cu virusul? Un epidemiolog renumit face precizări importante

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că nu este suficient ca virusul să fie expus la temperaturi mai mari pentru a dispărea. Totuși, acesta se va inactiva și se va transmite mult mai greu. El este optimist în legătură cu modul în care noul coronavirus se va transmite pe timp de vară.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului – că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a punctat la Digi24 profesorul Emilian Popovici.

Epidemiologul Emilian Popovici a dat și un exemplu foarte important, pentru a explica în ce fel este afectat virusul atunci când este expus la soare și la temperaturi ridicate din mediul extern.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini – un obiect în general contaminat, că n-avem ce face – când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, spune profesorul Popovici.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top