Sanatate

Coronavirusul poate afecta toate vasele sanguine! Ce au arătat studiile

În ultima vreme, au fost efectuate mai multe studii în ceea ce privește modul în care evoluează coronavirusul. De altfel, el este analizat în permanență. Este un fenomen nou, cu care omenirea nu s-a mai confruntat. Continuă să facă victime și, cel mai grav, încă nu a fost găsit un tratament împotriva lui.

A fost realizat un nou studiu care, de data aceasta, a analizat felul în care acționează virusul. Astfel, explicațiile vin în contextul în care acesta afectează organele vitale și produce numeroase probleme cardio-vasculare.

Coronavirusul poate afecta toate vasele sanguine! Ce au arătat studiile

Potrivit unui studiu al unor cercetători din Zurich, virusul este mai mult decât o pneumonie. Primii participanți la studiu au prezentat pneumonii dificil de tratat. De la ceilalți pacienți, lucrurile au început să se schimbe: au dezvoltat complicații cardio-vasculare, iar mai multe organe au cedat. Nicio legătură cu pneoumonia.

Au fost prelevate mostre de țesut de la infectații decedați. Acestea au fost analizate la microscop de echipa de specialiști. Astfel, s-a constatat că inflamarea a ajuns la endoteliu – peretele interior al vaselor de sânge – de la diferite organe.

Așadar, virusul, odată pătruns în endoteliu, omoară celulele și afectează apoi toate organele. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul atacă sistemul imunitar nu prin plămâni, ci direct prin receptorii ACE2 prezenţi în endoteliu, care îşi pierde astfel funcţia protectoare.

Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele”, a rezumat un specialist de la UZH.

„Este vorba despre o inflamaţie sistemică a vaselor sanguine care pot afecta inima, creierul, plămânii, rinichii sau chiar tubul digestiv. Aceasta provoacă grave tulburări ale circulaţiei sanguine care poate dăuna inimii sau provoacă embolii pulmonare, chiar să blocheze vasele de sânge în creier sau în sistemul gastro-intestinal”, precizează UZH.

Dacă endoteliul tinerilor reușește să înfrunte virusul, cei din grupa de risc, diabeticii, cardiacii, nu gestionează la fel situația. Funcțiile acestora sunt mai reduse și nu se apără bine.

La nivel terapeutic, asta înseamnă că trebuie împiedicată multiplicarea virusului şi în acelaşi timp trebuie protejat şi stabilizat sistemul vascular al pacienţilor, a concluzionat specialistul Ruschitzka.

 

 

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea