Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, trage un semnal de alarmă pentru români, în ceea ce privește vaccinarea. Acesta insistă ca legea vaccinării obligatorii să fie adoptată mai repede, având în vedere că rata vaccinării populației a scăzut constant în ultimii ani. Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a focut un apel la toți părinții să își vaccineze în continuare copii, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus.
„În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei – mă refer la Franţa, la Germania, la Italia – acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală – nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”, a precizat Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este de părere că o lege a vaccinării este abolut necesară în România, mai laes că nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.
„În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii a lansat proceduri de achiziţie publică, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccinuri, pentru că există o criză de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca să se adapteze la disponibilităţile pieţei, nu neapărat la nevoile de sănătate publică”, a arătat el.
Alexandru Rafila a vorbit și despre importanţa vaccinării antigripale, mai laes în plină pandemie de coronavirus. Potrivit lui, persoanele în etate și cele cu boli cronice au neaparată nevoie de imunizare prin vaccin, mai laes că din toamnă vom co-exista cu două virusuri care au efecte serioase asupra corpului uman.
„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, a mai spus Alexandru Rafila.