Connect with us
Coronavirusul, transmis de la patru metri distanță și prin tălpile pantofilor

Sanatate

Coronavirusul, transmis de la patru metri distanță și prin tălpile pantofilor

De când pandemia s-a instalat printe oameni, cercetătorii au realizat mai multe studii prin care au analizat cum se transmite coronavirusul. Astfel, un nou studiu a arătat că virusul poate ajunge până la 4 metri în aer. Cu toate acestea, distanțarea socială prevede doar doi metri între persoane. De altfel, virusul se poate răspândi și prin tălpile pantofilor. Specialiștii au declarat că unele recomandări actuale ar putea să nu fie tocmai eficiente, virusul fiind mult mai puternic decât pare.

Coronavirusul, transmis de la patru metri distanță și prin tălpile pantofilor

Echipa de cercetători chinezi care a realizat studiul, a testat suprafețele și particulele din aer din cadrul unei unități de terapie intensivă și a unei secții pentru pacienții cu Covid-19. Astfel, ei au remarcat că virusul apărea într-o concentrație mare pe podea, din cauza gravitației și a fluxului de aer.  De asemenea, au fost luate probe și de pe încălțămintea personalului medical. Aceste probe au ieșit pozitive, ceea ce înseamnă că încălțămintea este purtătoare de virus.

Cercetătorii au declarat că virusul poate fi transmis și prin aerosoli; când particulele virusului sunt atât de fine, acestea rămân suspendate în aer timp de câteva ore. Spre deosebire de acestea, particulele de salivă ce se formează când expirăm sau tușim sunt mai grele și cad pe podea,

De altfel, virusul a fost descoperit și în apropierea pacienților, distanța maximă de transmisie observată în acest studiu fiind de 4 metri. Cu toate acestea, niciun cadrul medical al acelui spital nu a fost contaminat. Acest fapt arată că echipamentul-standard de protecție este eficient.

Specialiștii declară că 24 de pacienți au fost utilizați pentru studiu. Astfel, acest număr nu a fost suficient pentru a trage o conluzie certă. Cu toate acestea, ei recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor preventive, precum distanțarea socială, fie ea chiar și de 2 metri sau purtarea echipamentului de protecție.

„Concluzia este că orice distanță menținută față de ceilalți e mai bună decât nimic. Doi metri sunt mai buni decât un metru. În era coronavirusului, cu cât păstrăm mai mare distanță, cu atât mai bine.”, a declarat dr. Robert Glatter, de la Spitalul Lenox Hill, New York.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top