Factorii de succes în tratamentul FIV: Sarcina reușită
Fertilizarea in vitro (FIV) a devenit o metodă cunoscută chiar și în rândul cuplurilor tinere și foarte tinere. Cum procentul de infertilitate crește periodic, șansele ca o femeie să obțină o sarcină pe cale naturală sunt mai reduse, comparativ cu generațiile părinților sau bunicilor noștri. Partea bună este că medicina evoluează constant și că există diferite metode prin care familiile cu 2 membri se pot mări.
Dacă urmează să apelezi la ajutorul specialiștilor în tehnici de reproducere umană asistată, înseamnă că trebuie să știi care sunt principalii factori de succes în tratamentul FIV. Urmează o călătorie intensă, unde fiecare pas trebuie atent gândit și monitorizat. Află tot ce trebuie să știi despre o sarcină reușită, citind articolul nostru până la final.
Ce presupune fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică de reproducere umană asistată care presupune fecundarea ovulelor în afara organismului. Procesul urmărește colectarea ovocitelor de la viitoarea mamă (de multe ori, în urma tratamentelor de stimulare ovariană) și a spermatozoizilor de la partener ori de la donator, care sunt apoi fertilizați în laborator. Se obțin unul sau mai mulți embrioni, care vor fi ulterior transferați în uterul mamei. Dacă embrionul reușește să se implanteze, sarcina își urmează cursul normal. Dacă embrionul nu reușește să se implanteze, atunci vorbim despre un tratament nereușit, care presupune reluarea ciclului FIV. Vei afla simptomele tratamentului FIV nereușit încă de la prima consultație. În linii mari vorbim despre dureri și crampe puternice, dar și despre apariția menstruației.
Factorii care determină succesul în FIV
Pentru mulți, această călătorie poate fi destul de scurtă, dar pentru unii, presupune mai multe drumuri și încercări repetate. De aceea se recomandă adesea embriotransferul cu embrioni congelați. Spuneam că, în urma fertilizării, pot rezulta mai mulți embrioni. În funcție de particularitățile fiecărui caz, echipa medicală poate sugera transferul pentru 1 sau 2 embrioni de calitate. Restul pot fi crioconservați și folosiți pentru alte cicluri. Șansele de succes cresc odată cu repetarea procedurii, dar țin și de alți factori determinanți. Îi enumerăm chiar acum:
-
Vârsta mamei: Din păcate, calitatea ovulelor, dar și numărul acestora scade odată cu înaintarea în vârstă. Ca o informație generală, pentru femeile de până în 35 de ani, șansele de succes sunt de 40-50% după primul ciclu de tratament, pe când, pentru femeile de peste 40 de ani, procentul ajunge până la maximum 20%;
-
Durata infertilității: Dacă un cuplu a încercat timp de 3 – 4 ani să obțină o sarcină pe cale naturală, procentajul despre care vorbeam mai sus poate scădea considerabil. Totuși, nu vorbim despre o luptă care trebuie abandonată. Există o șansă pentru fiecare;
-
Istoricul FIV: Procentajul poate crește după o naștere anterioară obținută tot prin FIV;
-
Cauza infertilității: Cum vârsta avansată a mamei reduce șansele de reușită, infertilitatea severă de cauză masculină poate îngreuna întregul proces;
-
Stilul de viață: Un stil de viață dezorganizat, care presupune lipsa activităților fizice, dietă dezechilibrată, alcool, tutun, cofeină în exces și stres cronic îți poate pune multe piedici în această călătorie. E important să-ți analizezi stilul de viață și să faci mici modificări în rutina zilnică dacă vrei să obții o sarcină prin FIV. Același lucru este valabil și în cazul sarcinilor obținute pe cale naturală. Stilul de viață al mamei influențează direct dezvoltarea fătului;
-
Suportul emoțional: Pentru că infertilitatea este un diagnostic care te lovește puternic, sprijinul familiei și al apropiaților poate conta enorm în acest drum presărat cu anxietate, emoții și trăiri intense.
În final, succesul tratamentului depinde de o serie de factori. Doar colaborarea strânsă cu specialiștii și respectarea protocoalelor de tratament te pot ajuta să obții o sarcină sănătoasă, una pe care să o duci la termen fără complicații. Infertilitatea poate fi o mare provocare, dar cu ajutorul medicilor și cu susținerea celor dragi, această perioadă poate fi depășită mult mai ușor.