Stresul este o problemă constantă a vremurilor în care trăim, iar de cele mai multe ori metodele de relaxare pe care le știm nu mai funcționează. O nouă opțiune ar fi să ne apucăm de grădinărit. deși este un tip de activitate la care nu ne-am gândi în primă fază, de fapt a fost demonstrat că grădinăritul are o mulțime de beneficii pentru corp și minte.
În acest moment majoritatea oamenilor sunt stresați și nervoși pentru că s-au distanțat social de toți cei cu care obișnuiau să își petreacă timpul. Fie că nu mai merg la job, nu mai ies în oraș sau nu își mai vizitează rudele, oamenii sunt nevoiți să petreacă tot mai mult timp singuri sau cu foarte puține persoane într-un spațiu restrâns. Asta îi face iritabili și tensionați.
Pentru cei care stau la casă o foarte bună metodă de a se relaxa, singuri sau alături de cei dragi, este să meargă în grădină și să cultive legume sau să aibă grijă de pomii fructiferi. Dacă în casă suntem bombardați de informație din toate părțile și încercăm să facem cât mai multe activități deodată, iar asta ne stresează, prin timpul petrecut în grădină scăpăm din această cursă a șobolanului. Ne luăm timpul înapoi și timpul, în sfârșit, are răbdare cu noi. Grădinăritul este o idee atât de ieftină și de accesibilă.
Depărtarea de tehnologie, știri false și informații nocive nu poate decât să ne ajute să ne recăpătăm pacea interioară și liniștea în timp ce ne reduce riscul de boli. Se știe deja că timpul petrecut în aer liber este un lucru benefic pentru plămâni și pentru absorția vitaminei D, atât de importantă pentru nivelul nostru de energie. Totuși, timpul petrecut printre plante și pomi are mai multe beneficii.
Chiar și câteva ore de grădinărit pe săptămână ne pot ajuta să combatem depresia. Mai putem preveni accidentele vasculare cerebrale și pe cele de natură cardiacă. O mulțime de medici ne recomandă să grădinărim ca terapie în locul utilizării de antidepresive. De asemenea, timpul petrecut afară nu face nimic altceva decât să îți pună sângele în mișcare.
Activitățile precum săpatul, plantatul, plivirea și alte sarcini care se repetă și necesită ori forță, ori întinderi repetate pot fi exerciții fizice relativ ușoare. Ele pot fi realizate chiar și de către cei care nu pot face exerciții mai grele.
Persoanele mai în vârstă pot face aceste „exerciții” chiar dacă au dizabilități sau dureri cronice. De asemenea, grădinăritul este o formă de prevenție a demenței senile și uneori chiar poate stopa evoluția bolii în sine.
Dacă nu te-ai gândit până acum, poți merge în grădină chiar și cu cei mici. De ce ar fi ideal să faci asta? Pentru că vor învăța ce înseamnă o legumă proaspătă, ce gust minunat are. Mai mult, vor înțelege de câtă muncă este nevoie pentru a te bucura de roade. Vor aprecia mai mult munca fizică și munca țăranilor în general. Vor aprecia existența și munca acelor oameni care fac posibilă apariția legumelor bio sau eco pe masa lor. Grădinăritul poate deveni o activitate relaxantă în familie, ceva regulat.
Ce bucurie mai mare poți avea decât să mănânci legumele pe care le-ai îngrijit cu mâna ta? Cele pe care le cunoști de când erau semințe sau răsaduri? Nu poți compara cu nimic gustul roșiei culeasă din pământul tău, plantată, udată, copilită și legată cu mâna ta.
Încearcă și tu grădinăritul și te vei bucura de beneficiile minunate pe care ți le poate oferi!
Acest articol a fost actualizat la: 25 septembrie 2023 10:52