Sanatate

UPDATE Începe a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19. Klaus Iohannis s-a vaccinat

Campania de vaccinare – etapa a doua începe vineri, 15 ianuarie 2021. Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina public pentru a marca debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului.

UPDATE ora 12:57 – Președintele României, Klaus Iohannis s-a vaccinat astăzi la Spitalul Militar din Capitală. Vaccinarea șefului statului român a avut loc în direct la televizor pentru a da un exemplu pozitiv românilor.

Imediat după vaccinare acesta a făcut și o scurtă declarație de presă în care a spus că nu l-a durut, că a fost foarte ușor și voalat recomanda încredere în procesul de vaccinare.

Știrea inițială

Klaus Iohannis se vaccinează anti-coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a declarat că se va vaccina contra coronaviruslui, vineri, 15 ianuarie, marcând astfel debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. Șeful statului a menționat că se va vaccina public în cursul zilei de 16 ianuarie 2021.

„Vineri, 15 ianuarie, începe a doua etapă, în care e prevăzută vaccinarea, de exemplu a personalului din învățământ, a persoanelor de peste 65 de ani, a persoanelor cu comorbidități și a personalului numit esențial, de exemplu Administrația Prezidențială, Guvernul ș.a.m.d. Pentru a marca debutul, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

A doua campanie de vaccinare începe vineri, 15 ianuarie 2021. Va fi imunizată populația cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

Potrivit autorităților, persoanele din prima etapă a vaccinării, lucrătorii din domeniul sănătății și social, vor putea să se vaccineze în continuare, chiar dacă începe și etapa următoare a campaniei de vaccinare.

Românii care se pot vaccina în a doua etapă a campaniei

Aproape 1,5 milioane de angajați români din domeniile considerate esenţiale pot face vaccinul împotriva COVID-19, din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional.

Instituţiile sau companiile din etapa a doua trebuie să se înregistreze şi să desemneze un reprezentant ca utilizator principal. În funcţie de codul CAEN al companiei respective, se va verifica dacă desfăşoară o activitate esenţială.

„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane, dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cea de-a treia etapă de vaccinare ar urma să aibă loc în luna aprilie a acestui an. Atunci se va putea vaccina împotriva coronavirusului orice persoană din România, în baza unei programări online. Această etapă vizează populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc.

 

Acest articol a fost actualizat la: 15 ianuarie 2021 12:59

Share
Scris de
Emanuela Ursu