În urma studiilor, medicii au concluzionat că nu COVID-19 e cel care ucide corpul infectaților. Virusul slăbește sistemul imunitar al pacienților, care începe să afecteze sănătatea întregului cor.
Adevăratul ucigaș în pandemia COVID-19, nu este virusul în sine. Medicii explică faptul că apare un fenomen de „furtună hiperinflamatorie”. Acesta e un răspuns abundent al sistemului imunitar.
Jurnaliştii de la Euronews relevă cele mai importante aspecte descoperite de medici despre Covid-19
Medici spanioli din prima linie au tras mai multe concluzii în urma tratării pacienților COVID-19. Şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Germnas Trias I Pujol de la Barcelor, Roger Paredes, a descrissunt fazele infectării cu virusul SARS Cov-2:
Citokinele sunt substanțele produse de celulele sistemului imunitar. Acestea au rolul de a regla acțiunea imunitară, pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat.
În „furtunii de citokine”, se observă o creștere a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie. Ei bine, această reacție este mortală.
„Cred că un răspuns imunitar abundent este ceea ce omoară cu adevărat pacienții (de Covid-19) distrugându-le țesuturile. Dar nu este o certitudine”
, afirmă un specialist de la Universitatea din Iowa.
Scopul medicilor, în acest moment, e de a calma abundența de citokine de la nivelul plămânilor, dar fără să fie scăzute barierele imunitare ale bolnavilor. Pentru moment, medicina tatonează și multiplică testele de urgență, în timp ce pandemia progresează.
„La ora actuală”, nu există „nicio” abordare terapeutică eficientă și dovedită împotriva acestui fenomen”, declară doctorul Pr Perlman.
“Problema este că nu avem tratament nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente de suport pentru a proteja organele vitale ale pacientului”
, a spus medicul.
Medicii folosesc ventilatoare sau medicamente pentru a controla tensiunea arterial sau corticosteroizi pentru a reduce inflamaţiile.
Mai mult, specialiștii au descoperit că în acest moment nu avem nevoie de un sistem imunitar puternic. Medicii consideră că că e nevoie de un sistem imunitar echilibrat, nu puternic.
Acest articol a fost actualizat la: 13 aprilie 2020 20:13