Într-o lumea agitată în care fiecare face tot ce știe mai bine ca să țină piept tumultului cotidian, iar sănătatea a devenit mai prețioasă ca oricând, atenția pentru alimentație a fost intens sporită. Încercăm să fim atenți la ce mâncăm, cât mâncăm, la nevoile organismului și la modul în care ne comportăm față de propriul corp. Există, întotdeauna, riscul de a greși încercând să facem bine, iar răspunsul multor întrebări de-ale noastre se găsește la specialiștii în domeniu.
Iată 11 mituri alimentare de care toată lumea a auzit și pe care medicul nutriționist Mihaela Bilic le-a demontat rând pe rând. Primul spune că nu există superalimente, este doar o strategie de marketing ca să ne facă să le preferam pe unele în detrimentul altora. Potrivit specialistului, sănătatea vine din diversitate.
Caloriile negative nu sunt o legendă, spune Mihaela Bilic. Toate produsele proteice sunt greu de metabolizat și 30% din conținutul caloric e cheltuit doar pentru desfacerea lanțurilor de aminoacizi; este greu să ne îngrășăm din carne/pește.
Sucurile de fructe sunt cea mai proastă alegere într-un detox. Potrivit specialistului, detox face ficatul nostru, în fiecare zi, dar condiția este să-i dăm o pauză de la mâncare. Aflăm de la dr. Mihaela Bilic că fumatul chiar ajută la slăbit, el ține de foame și accelerează metabolismul.
De asemenea, nu contează dacă mâncăm seara sau dimineața, important este aportul caloric total dintr-o zi. Slăbitul apare după epuizarea rezervelor de glucoză din ficat, deci abia în a 3-a zi de cură de slăbire.
Slăbitul în sine nu este greu, ci menținerea lui, astfel încât ce mâncăm în cura de slăbire trebuie ținut pe viață, dacă vrem să păstrăm rezultatele.
Medicul nutriționist a explicat că sucurile zero sau light sunt cea mai sigură metodă de a ne satisface pofta de dulce fără calorii și fără risc pentru siluetă. Acestea au avantajul că reduc apetitul global și nevoia de zahăr, fiind astfel un aliat într-o cură de slăbire.
Bilic a mai dezvăluit că produsele degresate sunt departe de a fi fără calorii, că pe măsură ce îmbătrânim metabolismul și nevoile alimentare scad; la fiecare decadă de viață ar trebui să reducem cu min 10% aportul caloric, doar pentru a ne menține silueta.
„Dacă bebeluși mănâncă din 3 în 3 ore, seniorii pot ajunge chiar și la o singură masă/zi.”, a precizat Mihaela Bilic.
O alimentație echilibrată se bazează pe regula “puțin din tot”. Este recomandat să consumăm minimum 15 alimente diferite pe zi pentru ca organismul să-și extragă nutrienții de care are nevoie.
Un ultim mit demontat de către medic este că nu putem slăbi fără ajutorul nutriționistului. Mihaela Bilic este de părere că – se slăbește cu foame, nu cu nutriționist – astfel: putem slăbi fără intervenția nutriționistului dacă reducem la jumătate porția, iar asta trebuie s-o facem toată viața.
Acest site foloseste cookies.
Read More