Sanatate

Recomandare medicală: ce trebuie să facă cei de peste 45 de ani ca să prevină cancerul

Pe măsură ce înaintăm în vârstă tindem să devenim mai responsabili când vine vorba despre sănătatea noastră și controalele medicale. Pe lângă analizele de sânge, foarte importante sunt și investigațiile asupra organelor. În SUA, de exemplu, o instituție medicală de prevenție le-a recomandat tuturor celor cu vârste cu prinse între 45-75 de ani să-și facă anual, examenul pentru depistarea cancerului colonorectal.

Recomandare medicală pentru cei care au peste 45 de ani

Conform Grupului Operativ pentru Servicii de Prevenție din SUA, toți adulții cu vârsta de cel puțin 45 de ani trebuie să facă această examinare pentru a se asigura că nu au probleme. Până acum vârsta de la care era recomandat examenul colonorectal era de 50 de ani, dar specialiștii au decis că este indicat să se facă chiar mai devreme.

„Credem că prin examinarea începând de la 50 de ani, prevenim aproximativ 50 de cazuri de cancer la 1.000 de persoane și evităm 25 de decese. În cazul în care coborâm vârsta la 45, prevenim 2-3 cazuri de cancer în plus și, poate, unul sau două decese în plus. Am considerat că este suficient de important și că a venit momentul să scădem vârsta recomandată la 45 de ani”, a declarat dr. Michael Barry, vicepreședinte al USPSTF.

În Statele Unite ale Americii, cancerul colonorectal este în top trei cele mai frecvente cauze de deces dintre decesele provocate de cancer.

Grupul Operativ pentru Servicii de Prevenție le recomandă și adulților cu vârsta de peste 75 de ani să meargă la medic pentru o astfel de examinare.

Cancerul colonorectal, a treia cauză de deces prin cancer în România

Potrivit Societății Române de Endoscopie Digestivă, după cancerul pulmonar, cel colorectal este a 3-a cauză de deces prin cancer. Testele folosite pentru screening-ul cancerului de colon includ: tuşeu rectal, testarea pentru sânge în scaun, sigmoidoscopie flexibilă şi colonoscopie.

Cancerul de colon se poate preveni foarte uşor. Colonoscopia poate descoperi polipi (mici formaţiuni pe mucoasa colonului). Rezecţia acestor polipi (polipectomie) reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon în viitor.

Share
Scris de
Găitan Elena

Acest site foloseste cookies.

Read More