Connect with us
Sute de mii de femei din România sunt afectate de lipsa unui medicament important din farmacii

Sanatate

Sute de mii de femei din România sunt afectate de lipsa unui medicament important din farmacii

Sute de mii de femei din România suferă de pe urma lipsei unui medicament esențial pentru ele. Farmaciile nu l-au mai primit de două luni de zile, iar situația devine critică pentru foarte multe paciente. Este vorba despre un medicament recomandat femeilor cu diagnosticate cu cancer mamar, pe care acestea trebuie să îl ia după operație.

Sute de mii de femei din România sunt afectate de lipsa unui medicament important din farmacii

Din nefericire, femeile care suferă de cancer mamar nu mai găsesc în farmacii acest medicament atât de important pentru ele. Acest lucru le supune la un risc enorm: recidiva bolii crunte cu care se confruntă. MEdicamentul este esențial pentru că le ajută pe pacientele diagnosticate cu acest tip de cancer să își țină boala sub control. El se administrează în special după operația de extirpare a tumorii și are un rol foarte important.

Din păcate medicamentul lipsește deja de două luni din farmaciile din România și până acum nu a fost făcut public un punct de vedere ale autorităților în acest caz.

Peste 300.000 de românce care se luptă cu cancerul mamar folosesc acest medicament  și trec acum printr-o situație foarte delicate, potrivit lui Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România. Acesta a vorbit despre această problemă într-un interviu pentru Digi24 și a precizat că medicamentul nu poate fi înlocuit cu altceva. Din acest motiv pacienții încearcă să îl găsească în țările vecine, dar este un proces extrem de anevoios.

Pe lângă asta, Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că peste 600 de medicamente sunt retrase de pe piață. Astfel a fost făcută publică o listă cu toate medicamentele care urmează să dispară din farmacii și pacienții sunt deja foarte îngrijorați că nu vor avea cu ce să le înlocuiască. Multe dintre aceste medicamente au fost retrase deja din anul 2018. Printre toate aceste medicamente se numără și unele necesare bolnavilor de cancer, dar și analgezice sau suplimente alimentare.

Din nefericire muți producători aleg să își retragă medicamentele produse de pe piața noastră din cauza prețului mic pe care România îl decontează.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Viorica

    2020-05-18T12:03:56+03:00 at 12:03

    Eutirox …de ce nu se gaseste???

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top