Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în rândul oamenilor. În urma etapelor de relaxare din starea de alertă, oamenii au avut parte de mai multă libertate, mulți dintre ei s-au întors la locurile de muncă și la alte activități de dinainte de pandemie. Drept urmare, în ultima perioadă s-a remarcat o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate. Astfel, Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara susține că cea mai bună soluție de a-i face pe oameni să respecte regulile și de a opri creșterea numărului de infectări este revenirea la starea de urgență.
Cristian Oancea a făcut declarații în contextul creșterii de cazuri de coronavirus din ultima perioadă. Astfel, el crede că situația s-a agravat din cauza iresponsabilității oamenilor care nu respectă nici măcar condițiile minimale, precum purtarea măștii de protecție sau menținerea distanțării sociale. Astfel, el susține că singura modalitate prin care românii pot fi determinați să conștientizeze gravitatea momentelor prin care trece acum România este revenirea la starea de urgență, cu vechile restricții.
De altfel, drept dovadă a nerespectării măsurilor de prevenire stă numărul de persoane infectate, care a dus la creșterea indicelui de transmitere a bolii. Dacă acesta ar fi sub 1, ar fi un semn că pandemia este spre sfârșit. Însă, în România, acesta a crescut până la 1,4-1,6, odată cu instituirea celei de-a doua etape de relaxare.
Astfel, medicul susține că al doilea val de infectări este mai aproape decât au prevăzut specialiștii. Dacă estimările erau făcute pentru noiembrie-decembrie, acum prevăd o izbucnire a infectărilor în iulie-august, cel puțin în anumite zone turistice ale țării, unde au fost deja identificate focare. El trage un semnal de alarmă pentru români și îi îndrumă să respecte măsurile de prevenire.
”Există un indice, care, dacă este subunitar, ne arată că valul pandemic e în scădere, R-ul acela, care, dacă scade sub 1 la numărul de infectați pe cap de locuitor, înseamnă că pandemia e în scădere. Acum suntem la 1,4-1,6. Ajungem la nivelul din februarie-martie, de la începutul pandemiei. Avem focare în Constanța, Mamaia, Vama Veche acum, plus, cred că și Brăila. O altă parte din fluxul migrațional a mers spre Brașov și Bacău și avem focare acolo, și a rămas Iașiul, care are și Vaslui și Suceava. Deci în partea aceasta a țării, încet-încet, valul 2 cred că vine în iulie-august.”, a declarat Cristian Oancea.
Acest site foloseste cookies.
Read More