Sanatate

Vaccinul antigripal a ajuns în România. Cine va fi vaccinat

Vaccinul antigripal a ajuns din nou în România, însă cantitatea a fost dublată faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Pentru această tranșă, 500.000 de doze au ajuns astăzi la direcțiile de sănătate publică, de unde vor merge apoi către medicii de familie. 

Vaccinul antigripal, în cantitate dublă

Vaccinul antigripal a ajuns astăzi în România. Este vorba despre 500.000 de doze care vor fi folosite pentru imunizarea celor care fac parte din categoria de risc. Până acum nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră, însă medicii se tem că ar putea fi vorba chiar de o dublă infectare: atât cu gripa sezonieră, cât și cu noul virus al momentului.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până în data de 11 octombrie au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Pentru sezonul 2020-2021, au fost cumpărate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020. Următoarea tranșă de vaccine va avea loc la începutul lunii noiembrie și sunt așteptate  1 100 000 doze de vaccin gripal. România va produce propriul vaccin abia în 2021. Până atunci, stocul va veni din import.

„La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creștere ușoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară.”, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More