Sanatate

Valeriu Gheorghiță, informații importante despre tulpina africană și purtarea măștii de protecție

Pandemia continuă să ne dea bătăi de cap și provoacă o mulțime de probleme, deși a început imunizarea și sunt în vigoare mai multe măsuri de prevenire. Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare, a vorbit despre situația actuală din România, precum și despre cât de periculoasă este noua tulpină africană, dar și despre momentul în care nu vom mai fi nevoiți să purtăm mască de protecție oriunde mergem.

Tulpina africană a coronavirusului nu este mai puternică precum decât cea britanică

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre noua tulpină africană, care a început să-și facă apariția în aproape 50 de țări, printre care și din Europa. Deși tulpina britanică ne-a speriat și a ajuns chiar și în țara noastră, despre tulpina africană se spune că nu este la fel de periculoasă și puternică.

Mai mult, OMS a remarcat că vaccinurile anti-COVID ale unor producători ca Johnson&Johnson, Novavax şi AstraZeneca au o eficacitate mai mare împotriva acestei variante.

Despre acest subiect a vorbit și Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare, care i-a liniștit pe români, explicând că nu s-a anticipat până acum că noua tulpină africană s-ar răspândi foarte repede, la fel cum se întâmplă cu cea din Marea Britanie. Soluția este vaccinarea cât mai multor persoane, pentru a nu permite virusului să acumuleze noi mutații.

”În martie putem deschide noi locuri pentru programare. (…) Cu cât ne vaccinam mai mulți reducem numărul de îmbolnăviri și probabilitatea ca virusul să acumuleze noi mutații.

Nu anticipam că tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Masca de protecție, obligatorie până la imunizare

Toată lumea s-a săturat de masca de protecție cu care trebuie să își acopere nasul și gura, dar se pare că aceasta va mai fi obligatorie mult timp. Specialiștii nu dau garanție că vom scăpa curând de masca de protecție care ne dă mari bătăi de cap, dar care ne protejează.

Valeriu Gheporghiță a explicat că acoperirea nasului și a gurii va fi obligatorie până în momentul în care țara noastră va ajunge la imunizarea colectivă, adică vor fi vaccinați majoritatea românilor. Abia în acel moment poate fi vorba de o relaxare.

Medicul atrage atenția asupra necesității  măștii de protecție, explicând că aceasta ne protejează atât de infectarea cu covid-19, precum și transmiterea altor infecții respiratorii grave.

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă

Acest articol a fost actualizat la: 23 februarie 2021 8:31

Share
Scris de
Stoiu Maria