Sarmale de POST. Ingredientul secret care inlocuieste carnea

Bunica noastra, cand tinea post, facea des aceasta reteta de sarmale. Cu siguranta iti amintesti cum te chema la masa de pe ulita satului si te imbia cu mirosul irezistibil al sarmalutelor de post. Atunci cand gustam din sarmalele ei speciale, observam cu totii ca orezul a disparut, iar ‘carnea’ capatase un gust mai suav.

Aceasta reteta de sarmale de post era una dintre cele mai mari bunataturi pe care bunicile noastre le pregateau in timpul postului.

Sarmale de post cu tarate

INGREDIENTE:

1. o jumatate de kilogram de ciuperci
2. 4 morcovi fierti
3. 2-3 cepe
4. 1 ardei gras rosu
5. ulei de floarea soarelui
6. o cana mare de tarate de grau sau de ovaz (necesarul pentru 3 sarmale mici)
7. bulion
8. piper macinat, seminte de marar, cimbru si 3 foi de dafin

MOD DE PREPARARE:

1. Taie marunt ciupercile si amesteca-le cu morcovitii fierti facuti piure, ardeii si cepele.

2. Adauga putina sare la combinatia descrisa mai sus si inabus-o apoi in ulei, la foc mic. Cand observi ca se face zeama (suc propriu) adauga putin bulion si scoate compozitia de pe aragaz.

3. Amesteca apoi acest amestec cu taratele de grau sau de ovaz (Trebuie sa gandesti cantitatea de tarate astfel incat o cana sa ajunga pentru 3-4 sarmale mici).

4. Tot ce iti ramane de facut este sa umpli foile de varza cu taratele si legumele amestecate, dupa care sa le pui la foc in sos de rosii sau bulion.

5. Fierbe sarmalele la foc domol, in jur de doua ore. Poti pune in timpul fierberii acestora foile de dafin, pentru un gust de savoare. De asemenea, presara ingrediente in bulion din oala (cimbrul, piperul si celelalte ingrediente descrise mai sus).

6. Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock

Share
Scris de
Ioan Adi

Acest site foloseste cookies.

Read More