Connect with us
Bacalaureat 2019. Candidat: Dacă te pregăteai, puteai rezolva fără probleme. Estimez nota peste 8

Știri

Schimbare la Bacalaureat și Evaluare Națională. Ce subiecte vor avea elevii

Schimbări importante de anul viitor la Bacalaureat și la Evaluarea Națională!

Subiectele vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță.

Secretarul de stat în MEN pentru învăţământ preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, a confimrat miercuri, pentru AGERPRES, că s-a propus creşterea, începând de vara viitoare, la 40% a itemilor de tip obiectiv la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională.

El a adăugat că nu se schimbă nicio modalitate de evaluare.

„Nu se schimbă nicio modalitate de evaluare. În urma analizei pe care am făcut-o în vară, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor.

Poate fi o întrebare cu alegere multiplă, o întrebare cu alegere duală, adevărat – fals. Am propus creşterea ponderii acestui tip de itemi la 40% din totalul subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. 

Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi, tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor. (…)

Tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare între evaluarea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a explicat secretarul de stat.

Când vor fi afișate modele de subiecte la Bacalaureat și Evaluare Națională

Lixandru a anunţat că joi vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele.

„Mâine vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Se reduce acea doză de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă”, a arătat Lixandru.

Legislația prevede, însă, că examenele nu pot fi modificate pentru anul școlar în curs, ori schimbarea tipului de subiecte are în vedere chiar examenul de anul acesta.

Structura, în principiu, nu se schimbă, ci se schimbă abordarea. Dacă ceri să calculezi aria unui pătrat pe anumite date sau spui că aria patratului cu latura 4 cm este… nu văd schimbarea de structură și nici de programă. Nu spune nicăieri să nu fie introduși itemi obiectivi“, a mai susținut Șuță.

Citește și: Noi probe la Evaluarea Națională, propusă de Ministrul Educației. Ce materii vor fi introduse

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top