Grupul de Comunicare Strategică a oferit răspunsuri la mai multe întrebări legate de restricțiile, amenzile și alte informații importante pentru publicul larg din țara noastră. Românii au o mulțime de întrebări legate de starea de alertă și este normal deoarece este o situație nouă cu care nu ne-am mai confruntat. Află mai multe despre amenzile legate de purtarea măștii de protecție.
Grupul de Comunicare Strategică a oferit informații prețioase pentru toți românii într-un material Q&A: ce înseamnă zona metropolitană, ce restricții sunt valabile pe perioada stării de alertă, dar mai ales ce amenzi ce pot da și care este cuantumul lor.
Zona metropolitană înseamna localitățile situate pe raza de 30 kilometri față de principalul oraș conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi. Există o singură excepție în toată țara: zona metropolitană a Municipiului București cuprinde întreg județul Ilfov.
Conform Hotărârii CNSSU nr.24 privind starea de alertă, persoanele de peste 65 ani nu MAI au nicio restricție privind deplasarea. Acestea pot părăsi domiciliul oricând doresc. Totuși rămâne valabilă recomandarea de a limita cât se poate numărul deplasărilor și de a evita locurile aglomerate.
DA. Declarația pe propria răspundere poate fi scrisă de mână în lipsa tipizatului. Se vor respecta elementele menționate în formularul tip dat publicității. Dacă persoana în cauză va părăsi locuința pentru același traseu, se poate refolosi declarația timp de mai multe zile. O mențiune este faptul că se va tăia cu o linie data precizată inițial și se va completa data aferentă zilei deplasării.
Masca de protecție trebuie purtată în următoarele spații:
conform anexei „Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația purtării măștii în aceste spații pot fi sancționate contravențional conform Legii nr. 55/2020 cu privire la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Amenda este cuprinsă între 500 – 2.500 lei.
Dacă persoana în cauză se deplasează în zona metropolitană pentru achiziționarea de produse care nu sunt disponibile în comuna sau satul de domiciliul nu are nevoie de declarație.
Dacă pentru a achiziționa aceste bunuri este nevoie să călătorească în afara zonei metropolitane pe declarația pe propria răspundere va bifa punctul 11 „alte motive justificate”.