Connect with us
Din 15 mai poți ieși din casă fară declarație, care sunt regulile și amenzile

Social

Din 15 mai poți ieși din casă fară declarație, care sunt regulile și amenzile

15 mai a sosit, iar ieșirea din casă este posibilă din această dată fara declarație pe proprire răspundere. Totuși, libertatea dată de relaxarea măsurilor, impune și niste reguli pe care trebuie să le respectăm și amenzile care vor fi date.

Din 15 mai ieșirea din casă este posibilă, regulile și riscurile

Ieșirea din casă este posibilă din data de 15 mai 2020, de la ora 00:00. Până acum era necesară declarația pe proprie răspundere și un motiv bine justificat pentru a ne deplasa. De acum acest document nu mai este necesar pentru deplasările în localitatea în care avem domiciliul, indiferent de adresa de reședință din buletin.

ATENȚIE: Liberatea „câștigată” din 15 mai nu înseamnă revenirea la viața normală. Deciziile se vor lua gradual și este foarte important să vă informați din surse oficiale.

Regulile valabile din 15 mai pentru a evita amenzile și încălcarea legii

Începând din 15 mai ieșirea pe stradă este posibilă fară declarație. Orice persoană care iese din casă trebuie să poarte obligatoriu mască de protecție. Indiferent de locul în care vă aflați, atâta timp cât sunteți pe teritoriul public este obligatorie.

De asemenea tot din 15 mai este obligatoriu să păstrăm distanța socială de minim 1.5 metri între persoane. Dacă să presupunem că mergeți în cuplu spre o destinație anume este permisă evitarea distanței, dar complet interzisă față de alte persoane.

Persoanele care au probleme respiratorii, răceli, gripă sau orice alte boli care se pot transmite viral, prin aer mai precis, trebuie să evite deplasările până când starea de sănătate se ameliorează.

Tot din 15 mai și fară declarație se vor impune reguli și la transportul în comun pe care-l vom trata într-un articol separat.

Copiii din clasele terminale, respectiv clasa a opta, a douăsprezecea sau a treisprezecea se pot deplasa la școală, dar nu este permis ca într-o clasă să fie mai mult de 10 elevi, iar asta va fi reglementată de fiecare instituție de învătământ.

Ieșirea în parc din 15 mai

Ieșirea în parc este posibilă de mâine, 15 mai, pentru activități zportive și de recreere. Masca trebuie purtată obligatorie dacă este o plimbare, daca faceți activități sportive poate fi scoasă, dar să fie la îndemână.

Iesirea din casa dupa 15 mai in parcuri

Iesirea din casa dupa 15 mai in parcuri. Foto shtiu.ro.

Pentru moment tonetele care serveau de obicei porumb fiert sau vată pe băț nu vor fi deschise și este recomandat chiar dacă apar vânzătorii ambulanți să nu cumpărați produsele acestora.

O alta regulă în parcuri este distanțarea socială, cu care va trebui să ne obișnuim, să trăim cu ea și sa înțelegem ca strângerile de mână sau pupăturile cu prietenii nu sunt recomandate.

Purtarea mănușilor este optională, dar dacă le purtați țineți cont de faptul că acestea protejează doar mâna. Ele se pot contamina și nu va atingeți ochii sau gura cu acestea.

Alte reguli obligatorii din 15 mai

Intrarea în magazinele Carrefour, Auchan, Kauflant, LIDL, Peny, Mega Image, Metro, Sell Gross, Ikea sau orice alte magazine și supermaketuri este posibilă cu păstrarea distanței sociale. Este obligatoriu ca purtarea măștii de protecție să fie pe toata durata vizitei în magazin.

De asemenea deplasarea în supermaketuri și hypermarteruri este posibilă din orice motiv, dar va fi obligatoriu ca la intrare să călcați pe covoarele cu dezinfectant și să folosiși dezinfectantele pentrua vă igieniza mâine.

Orice întrebare sau neclarități aveți, suntem aici să vă răspundem. Site-urile care oferă surse oficiale sunt: mai.gov.ro și stirioficiale.ro.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

4 Comments

4 Comments

 1. Daniel

  2020-05-17T12:54:30+03:00 at 12:54

  ” incepând din 15 mai ieșirea pe stradă este posibilă fară declarație. Orice persoană care iese din casă trebuie să poarte obligatoriu mască de protecție. Indiferent de locul în care vă aflați, atâta timp cât sunteți pe teritoriul public este obligatorie.”

  In textul oficial : Anexa HOTĂRÂRE nr. 24 din 14.05.2020
  1. Începând cu data de 15.05.2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

 2. Țăruș

  2020-05-15T10:48:35+03:00 at 10:48

  Bună ziua am și eu o întrebare ce înseamnă în localitate? (Sat?)

 3. iolanda

  2020-05-15T01:11:54+03:00 at 1:11

  Si care sunt amenzile?? Alt articol scris de pe WC?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top